REDACCIÓ. (Andorra la Vella).- Els treballadors extracomunitaris que vulguin treballar a Andorra hauran de tornar a acreditar un mínim de quatre anys d’experiència per accedir a la quota general a partir de l’1 d’abril. D’aquesta manera, tal com ha acordat el Consell Econòmic i Social (CES) i aprovarà formalment el consell de ministres, s’aixeca la flexibilització que es va aprovar el passat mes d’octubre per donar compliment a les necessitats i demandes del sector que permetia als extracomunitaris acollir-se al règim general amb només una temporada d’experiència, una mesura que segons ha recordat la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, ha permès regularitzar la situació de fins a 2.000 treballadors.
Marsol ha detallat que l’acreditació es podrà fer de diferents maneres: amb tres anys d’experiència al país d’origen i una temporada a Andorra, o amb dos anys d’experiència al país d’origen i altres dos al Principat, per exemple. La ministra ha defensat la modificació del reglament al·legant, que cal “donar un servei de més qualitat i experimentat”, però principalment ha exposat que la mesura vol posar fre al creixement poblacional del país. “En qüestió d’un any hem crescut l’ordre de 4.000 persones i és difícil per al país continuar assumint aquestes quantitats perquè ens ‘tensiona’ el mercat de l’habitatge, les infraestructures i la situació general del país”, ha dit.
La ministra també ha posat en relleu que el fet de tornar a aquest sistema ―vigent abans de la pandèmia― s’ha consensuat amb les associacions del sector de l’hostaleria, de les estacions i del comerç, ja que, en definitiva, “són les que tenen més aquest tipus de perfil de treballador i tothom ha entès que és necessari fer aquest pas”.
Com a excepció, la ministra ha avançat que durant la reunió del CES s’ha acordat establir un límit de 300 treballadors que actualment es troben al país per tal que “es puguin passar” a la quota general seguint amb el criteri d’haver d’acreditar només una temporada d’experiència tenint en compte que hi ha empreses que ja han fidelitzat alguns d’aquests treballadors i s’han compromès a continuar al país. En aquest sentit, Marsol ha alertat que les persones que sol·licitin aquest traspàs hauran de continuar treballant per a la mateixa empresa i, per tant, “no podran canviar de sector”. Des de la CEA i el conjunt del sector empresarial s’ha demanat que aquesta excepcionalitat de 300 treballadors pugui ampliar-se fins a un 30% en cas de necessitat, tot i que Marsol no ha avançat si la proposta serà favorable o no, però ha recordat que a l’estiu es tornarà a obrir una nova quota i, per tant, “si alguna empresa té alguna mancança, també la podrà cobrir”.
Des de la visió de la patronal, el president de la CEA, Gerard Cadena, ha manifestat que la voluntat de l’empresariat és que l’excepcionalitat dels treballadors que es podran quedar a Andorra amb només una temporada d’experiència arribi fins a les 400 persones en comptes de 300. Tot i això, ha incidit en la necessitat de disposar d’aquest 30% addicional en cas de necessitat i situar-se així sobre els 390 treballadors.