REDACCIÓ. (Coll de Nargó). El proper dissabte, 30 de març, tindrà lloc una nova edició de la Baixada dels Raiers de Coll de Nargó. La festa es trasllada definitivament a la primavera amb l’objectiu de tenir cabal suficient pel descens i la voluntat d’allargar el recorregut, si és possible, com es feia en els primeres edicions. Val a dir, que enguany, l’Associació Cultural dels Raiers de la Ribera del Segre celebra amb aquesta 35a baixada la Creu de Sant Jordi que li ha atorgat la Generalitat de Catalunya, distingida pel seu notori paper en la conservació del patrimoni immaterial català, a través del record i de la manifestació de l’ofici de raier.
La Baixada dels Raiers de Coll de Nargó va rebre fa dos anys la consideració de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO per salvaguardar part de la cultura d’un poble.
La Baixada dels Rais és una festa que recorda a les noves generacions d’on venim, qui eren els nostres padrins, com treballaven la fusta i com era de dura la seva professió. No es tracta només de baixar pel riu, dies abans cal preparar els trams i anar a buscar les redortes, per tal que el dia de la Baixada només calgui enraiar.
Una de les particularitats que té la Baixada de Nargó és que no recorda només els homes i el seu ofici, sinó que també és una festa en homenatge a les dones dels raiers, amb una ofrena floral a una font del poble dedicada a elles. Com deia en Ton Marot, fill de raier, «eren les dones les que patien i s’havien de fer càrrec de totes les feines de casa, del camp i dels fills mentre els homes eren fora».
Des del passat mes de desembre, Coll de Nargó ja compta amb un monument en homenatge a tots els nostres avantpassats que es van dedicar al transport fluvial de fusta, que es troba al costat de l’església romànica de Sant Climent.