REDACCIÓ. (Andorra la Vella).- La Casa de la Vall es prepara per a la Constitució amb l’exposició ‘Domus Concili’ de Xavier Llovera, que s’ha inaugurat aquest dilluns i que fa un repàs dels 800 anys de la història de l’edifici emblemàtic. El síndic general, Carles Ensenyat, ha comentat que el museu més visitat d’Andorra no solament atrau un públic local, sinó que també captiva a un públic turista. L’objectiu de la mostra, doncs, és que “la gent tingui una experiència més enriquidora” amb la comprensió dels conceptes claus relacionats amb el Consell General i el Principat. Al mateix temps, l’exposició mostra totes les funcionalitats i les diferents facetes que ha tingut la Casa de la Vall al llarg dels anys i com ha esdevingut “la casa de tots per tot” ha puntualitzat Ensenyat. En aquest sentit, el síndic general ha anunciat que la reforma de la cuina representa “el primer tast” de la reforma general que hi ha prevista per aquest any.
Per la seva banda, el comissari de l’exposició, Xavier Llovera, ha explicat que l’exhibició inaugurada aquest dilluns serà de caràcter temporal amb una duració de sis a vuit mesos, ja que hi ha la previsió de “fer-ne una permanent”. D’aquesta manera, el comissari ha confessat que l’actual exposició adquireix un format “més tradicional” centrant-lo en les funcions històriques de l’edifici, i ha promès que la futura exhibició serà “més immersiva”. El punt de partida de l’elaboració d’aquesta primera versió ha estat la recollida i recopilació de documentació i imatges que ha comptat amb la col·laboració de l’expert de fotografia antiga, Andrés Luengo. Si més no, l’exposició ‘Domus Concili’, ubicada al cap de casa de la Casa de la Vall, també disposa d’una sala dedicada a la vestimenta tradicional i una ‘sala didàctica’ per a les visites educatives.
Finalment, la reforma de la cuina s’ha dut a terme a partir “del què i com estava i quins mitjans es disposaven per arreglar-la”, ha especificat el restaurador i conservador de béns culturals, Eudald Guillamet. Així, la idea principal era ambientar la sala en una cuina de mitjan-final del segle XIX i per aconseguir-ho s’ha hagut de retirar l’estucat escartejat, substituir-lo pels “morters de calç” i “retirar la maquinària que no tenia cap relació” amb la funcionalitat de la sala, ha detallat el restaurador. De cara a la reforma integral de la Casa de la Vall, segons Guillamet, s’està duent a terme el pla director en els interiors i exteriors de l’edifici i concretament en la part interna “s’està estudiant sala per sala”, ja que “cadascuna tindrà un tractament diferent” considerant el seu estat i les valoracions tècniques a futur. Així doncs, aquesta reforma podrà inclourà l’aixecament de l’estucat de les escales i de l’entrada, el terra de la sala dels ‘passos perduts’ i el mobiliari intern.