El Departament de Justícia, Drets i Memòria ha dignificat les dues fosses de la repressió franquista, situades al municipi de La Torre de Capdella. La Direcció General de Memòria Democràtica ha senyalitzat els emplaçaments on haurien de ser les fosses de Sant Clem i de la Plana de Mont-ros.
Tot i la documentació de recerca i fonts orals, després de les excavacions l’agost de 2022, les fosses es consideren destruïdes per les diverses afectacions del terreny al llarg dels anys.
Els estudis, encarregats pel Departament, han permès identificar les víctimes inhumades i localitzar-ne dues de les famílies. Són les d’Ignacio Gutiérrez Altoaguirre i Ángel Sanmatín Gamecho. Pel que fa a la resta de víctimes s’han donat d’alta d’ofici al Cens de persones desaparegudes.
Acte de dignificació
En l’acte d’aquest matí, a la Torre de Capdella, el director general de Memòria Democràtica, Alfons Aragoneses, ha lliurat la memòria interdisciplinària de les intervencions arqueològiques. Ha subratllat que “amb la dignificació de les fosses reafirmem el nostre compromís amb els principis internacionals de veritat, justícia, reparació i garanties de no repetició”.
Posteriorment ha tingut lloc una xerrada pública, a càrrec de l’historiador i autor de la recerca, Josep Calvet, cap de l’Àrea de Continguts, Educació i Projectes del Memorial Democràtic; i d’Anna Camats, directora de les excavacions arqueològiques.
Les fosses
Segons les fonts orals l’octubre de 1938 presoners republicans, adscrits al Batalló de Treballadors 125, van ser afusellats com a represàlia, a les proximitats del pont de la Plana de Mont-ros.
D’altra banda, l’agost del mateix any, treballadors adscrits als batallons republicans 122 i 125 van intentar fugir del Pallars cap a França. La Guàrdia Civil va capturar quatre fugitius. Van ser jutjats en un consell de guerra, que els va condemnar a mort. L’octubre de 1938 van ser afusellats. Segons les fonts orals els van inhumar al prat de Sant Clem, al terme municipal de la Torre de Capdella.
Context històric
En plena Guerra Civil, el març de 1938, l’exèrcit franquista va penetrar en territori català. El mes d’abril van entrar a la Vall Fosca i van ocupar les centrals hidroelèctriques. Presoners de guerra republicans van ser obligats a treballar en la reconstrucció de les infraestructures malmeses per la riuada de l’any anterior.