REDACCIÓ. (Madrid).- Uns 500 pagesos i pageses de Catalunya han participat avui en la mobilització de Madrid amb diversos tractors que han recorregut part de l’itinerari fins a la ciutat amb altres centenars vinguts de tot l’Estat convocats per Unió d’Unions d’Agricultors i Ramaders. Després de concentrar-se a la Puerta de Alcalá han arribat davant del Ministeri d’Agricultura per exigir mesures contundents al Govern de l’Estat davant la crisi de costos de producció i preus que posen en joc la continuïtat del model de la pagesia familiar.
Entre les seves reivindicacions hi ha la necessitat d’acabar amb els abusos que la pagesia pateix al mercat, a més de la regulació de la quota de posició de domini a la cadena alimentària i no permetre la revenda a pèrdues, sancionant-la.
La competència deslleial de les importacions que no compleixen les mateixes condicions exigides a les produccions del països de la Unió Europea (UE) és una altra qüestió cabdal. En aquest sentit denuncien que el ministre d’Agricultura ha donat el vist-i-plau a l’acord d’associació comercial entre la UE i Xile, on no es fan realitat les clàusules mirall, per exemple, en l’ús de fitosanitaris la campanya ‘Prou burocràcia’, amb protestes fins al 2023, reclama fets sobre la reducció del pes de la burocràcia en la pagesia i demana conèixer el detall de la proposta de Quadern digital “voluntari” feta pel Ministeri. El sindicat ja va demanar el 30 de gener en una reunió amb el secretari general del Ministeri una moratòria indefinida per a la posada en marxa del Quadern.
També insisteix a denunciar que el Pla espanyol de la Política Agrària Comuna no afavoreix la pagesia professional i que cal que adapti els plans estratègics a la realitat mediterrània. Altres qüestions que reivindica són la millora del sistema de les assegurances agràries, ara ineficaces per a la protecció de les rendes de la pagesia.
El sindicat també exigeix un replantejament del suport als joves pagesos i pageses, duplicant l’ajut a la incorporació, entre altres mesures.
Quant a la sequera, per combatre’n els efectes reclama l’ampliació dels ajuts directes estatals, i també per l’olivera i la vinya, així com una política hidrològica preventiva i proactiva, i reconeixement per al sector agrari com a servei essencial a la societat.