JUDIT PUJOL ODÉN (La Seu d’Urgell).- El Consell Comarcal de l’Alt Urgell ha organitzat aquesta setmana la primera formació per a la cinquantena de persones inscrites en el Programa de participació Vetlladors de territori, dins el projecte Camina Pirineus. La iniciativa té per objectiu afavorir la corresponsabilitat de la ciutadania amb el manteniment de la xarxa de senders de la comarca, ara que el projecte arriba a la fase final amb gairebé 1.000 quilòmetres senyalitzats.
En aquest sentit, la presidenta del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Josefina Lladós, ha explicat que “la xarxa, segurament, anirà creixent, però de moment hem de començar amb aquesta base, que ara ja la tenim tancada i marcada, i fer-ho amb una brigada que s’encarregui de mantenir-la”. Lladós ha remarcat la importància “d’aquesta figura bàsica de gent estesa arreu del territori, amb entitats, persones a títol individual o escoles com les de la ZER Urgellet que també s’hi ha implicat”.
La tasca dels vetlladors serà la de notificar les incidències que es detectin en els camins, tot i que també es busca la seva participació en la recuperació, petites tasques de manteniment i la senyalització. L’expert en conservació i recuperació de camins tradicionals, Jordi Tutusaus, ha explicat que l’important és “garantir que el que s’està fent pugui ser perdurable; un vetllador com a tal, no té capacitat per arreglar un camí, però sí que és el que hi està més a prop i pot informar sobre què és el que hi està passant”. Aquesta, ha afegit, “és la principal mancança de moltes xarxes de camins que hi ha actualment a Catalunya, que es creen, es desenvolupen, però falta la informació per saber què hi passa després”.
El projecte Camina Pirineus ha recuperat camins tradicionals que van quedar en desús i que antigament connectaven els pobles. La iniciativa vol posicionar l’Alt Urgell com un referent ecoturístic del Pirineu, amb el paisatge com a element central.