REDACCIÓ (Llívia).- Aquesta setmana s’han iniciat les obres de restauració i impermeabilització exterior de la Torre Bernat de So, equipament que ha d’acollir el futur Espai Fita 0, dedicat a la frontera i l’enclavament llivienc. El projecte que lidera i ha impulsat el Museu de Llívia es troba ja, doncs, en fase d’execució.
Paral·lelament a les obres de restauració, sortirà a concurs públic, en tres lots diferents, les obres de condicionament interior del futur equipament, un procés administratiu que pot tenir una durada d’uns tres mesos. A banda de les obres, també s’adjudicarà la creació dels continguts audiovisuals i museogràfics de l’Espai Fita 0.
El pressupost d’aquestes licitacions és de 128.000 euros, diners aportats, majoritàriament, a través de subvencions i ajuts dels departaments de Cultura, la direcció General de Memòria Democràtica de Justícia de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona. D’aquest muntant, l’administració municipal fa una aportació menor al 10% del cost final. La previsió inicial és que aquest nou espai museogràfic del Museu de Llívia pugui ser inaugurat durant el 2024, segons ha explicat el director del servei, Gerard Cunill.
Afectació de la circulació
Mentre duri les obres de restauració, la torre estarà envoltada d’unes tanques perimetrals que privaran d’accedir al monument durant aquest període d’obres. L’accés a l’església i al pati superior, adjacent a la torre, per l’escala central, així com l’escalinata lateral que dona accés directe a la porta superior del monument, quedarà tancat al públic. El trànsit rodat a la part alta del carrer dels Forns es veurà alterat lleugerament, ja que les tanques ocupen espai viari. La previsió és que a mitjan octubre hagi finalitzat aquesta fase i es recuperi la normalitat en aquesta zona.
Un disseny modern, una experiència interactiva
L’exposició, que s’ubicarà a la planta baixa de la Torre Bernat de So, estarà dedicada íntegrament a l’enclavament i a la frontera. El projecte ha estat desenvolupat per Margarida Loran Gili, museòloga i consultora independent, i el director del Museu de Llívia, Gerard Cunill Costa.
La iniciativa, que anirà molt més enllà de les quatre parets de l’exposició, ha comptat amb la visió i la col·laboració d’experts i de la comunitat local que han participat a partir de trobades i sessions obertes.
El projecte consta de quatre grans accions. A banda de l’espai expositiu de la Torre Bernat de So, la concepció de la iniciativa també tindrà en compte el disseny de rutes turístiques aprofitant les fites que hi ha en el territori llivienc; proposarà un programa de recerca que inclogui, per exemple, la història oral per recollir testimonis i històries entorn de la temàtica i, finalment, s’organitzaran debats o activitats que girin al voltant de l’enclavament i la frontera. La idea, en el seu global, és aconseguir que la visita a l’espai sigui una experiència immersiva, interactiva i dinàmica, des de bon inici.
El museu tindrà un disseny innovador, seguint les noves tendències museístiques, amb un important ús de mitjans audiovisuals i interactius, on es mostraran objectes, documents i testimonis orals. L’exposició estarà subdividida en tres grans conceptes: la creació de la frontera i l’enclavament, les fites de frontera i paisatge, i comunitats i identitats. El document també recull un esquema de l’espai i els usos que se li donarà, amb els seus continguts.