REDACCIÓ.- La Fundació Escolta Josep Carol organitza, juntament amb la Coordinadora d’Organitzadors de Camps de Treball de Catalunya (COCAT) i la Generalitat de Catalunya ha organitzat diversos camps de treball arreu del territori català i un d’ells té lloc a les localitats de Pont de Suert, Vialler i la Vall de Boí. Tal com han destacat des de la fundació, els camps de treball són espais de convivència i creixement personal, al llarg de 15 dies els i les joves treballen col·lectivament i per la comunitat. Amb aquesta proposta educativa, apunten, es sensibilitza la població respecte al patrimoni i els elements de gran interès històric que cal protegir.
Durant 15 dies duen a terme tasques de contribució amb la comunitat local, ja sigui ajudant persones i col·lectius, fent tasques de protecció de la natura, sensibilització, intervencions en el patrimoni, festivals o tasques de tipus arqueològic (entre altres). “Això es veu complementat amb formació sobre la temàtica del camp, relació amb la comunitat i adquisició d’uns valors de servei voluntari i de servei a la societat”, han apuntat.
Així, remarquen, un camp de treball suposa, d’una banda, “promoure l’educació d’infants i joves en ciutadania responsable i en els valors propis de l’escoltisme laic català, a partir del compromís i el servei voluntari a la comunitat”. D’altra, “s’aposta per la rehabilitació d’un espai arquitectònic o natural, la recuperació de patrimoni cultural”.
El camp de treball
Els objectius generals que persegueix el camp de treball als municipis del Pont de Suert, Vilaller i la Vall de Boí, recauen segons el municipi en diferents vessants, algunes més tècniques a nivell mediambiental, altres més culturals i socials, però totes elles amb un objectiu d’acció comunitària i millora de l’entorn comú.
Concretament, les intervencions es centraran en quatre accions:
1) Realització de tasques d’arranjament de camins de caràcter patrimonial i d’alt valor sociocultural.
2) Suport a la Brigada Jove d’un municipi en diferents tasques de millora d’aquest.
3) Col·laboració en activitats socials dels pobles relacionades amb animació infantil, de gent gran i comunitària.

L’objectiu de caràcter social és que els joves procedents d’arreu de Catalunya puguin conèixer i descobrir els racons del nostre territori amb la convivència amb altres joves i veïns del municipi, treballant així la sensibilització dels participants envers les tasques de voluntariat, comunitat i inclusió social.
El Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça, han indicat, fa temps que treballa en la promoció i recuperació dels camins tradicionals i culturals de la comarca. Amb la present proposta de camp de treball es planteja realitzar tant la recuperació de camins tradicionals que formen part de la xarxa de camins comarcal, com el manteniment de camins de patrimoni immaterial com són els que uneixen els pobles amb els faros de les Falles. A més a més, també es pretén participar en el reconeixement i la revalorització dels pobles del Pirineu, en el seu vessant més visual, en tasques de prevenció forestal i en el suport a aquell patrimoni ja reconegut per la UNESCO, com és el cas de les Falles del Pirineu.
Per una banda, es vol contribuir en la recuperació del viari tradicional de la comarca com a punt de partida per a realitzar altres tasques de valoració i difusió. Per l’altra, s’insta al reconeixement del valor cultural d’aquests camins, dels seus pobles i del seu patrimoni material i immaterial.
En aquest sentit, apunten que “s’ha de valorar la importància que recau en l’arranjament i recuperació dels camins amb l’objectiu de difondre i donar a conèixer els valors naturals, culturals i paisatgístics de la comarca”. Així mateix, les intervencions de manteniment en els mateixos pobles, en el seu entorn més immediat, i en el seu patrimoni immaterial són a la vegada claus i formen part dels objectius mencionats.
D’altra banda, afegeixen, “no podem oblidar les persones que transiten aquests senders, camins que formen part de les seves històries de vida”. Així, remarquen que “a través de donar suport a activitats comunitàries dels pobles, ja sigui amb gent gran, infantils o intergeneracionals, es pretén que els i les joves del Camp de Treball realitzin un voluntariat més social, de manera que puguin viure, intercanviar experiències i conèixer les persones que viuen al món rural”.
Amb la previsió d’actuacions que es presenta a continuació, es preveu comptar amb la col·laboració dels participants de les estades del camp de treball de l’organització Josep Carol que realitzaran les diferents feines com a pràctiques complementàries a la seva formació personal durant les estades d’estiu al municipi del Pont de Suert, Vilaller i la Vall de Boí.

Enguany la intervenció es concretarà en els següents camins, espais naturals i socials:
• Arranjament del camí l’antic camí de Suert (El Pont de Suert)
• Arranjament i manteniment del camí de les Falles d’Erill la Vall (La Vall de Boí)
• Col·laboració amb la Brigada Jove. (Vilaller)
• Suport i participació en activitats infantils, de gent gran i comunitàries (El Pont de Suert)
Al mateix temps podran conèixer més a fons la comarca, en estar centrades les actuacions en els tres municipis que la conformen. També han assenyalat que la diversitat de tasca tècnica amb una unió comuna de participació comunitària i incidència en el territori, “permetrà aprofundir en els aspectes de manteniment d’una xarxa de camins (diferents tècniques, material, organització, rendiments, etc.), i en la coneixença dels diferents trets patrimonials i de la seva gent, peces d’un mateix trencaclosques que atorguen un caràcter cultural únic a l’Alta Ribagorça”.
La Fundació Escolta Josep Carol
La Fundació Escolta Josep Carol és un organisme que neix fa 25 anys de la mà d’Escoltes Catalans amb l’objectiu de promoure l’educació d’infants i joves en la ciutadania responsable i en els valors propis de l’escoltisme, a través del suport a la tasca educativa i associativa d’Escoltes Catalans, de la generació de reflexió i pensament i del desenvolupament de projectes, serveis i recursos en l’entorn educatiu.