REDACCIÓ (Andorra la Vella).- La presentació del llibre ‘Andorra i la Guerra Civil Espanyola’, de l’historiador urgellenc Pau Chica ha omplert la sala d’actes del Centre Cultural La Llacuna d’Andorra la Vella. Més d’un centenar de persones s’han aplegat aquest dijous a la tarda per comprar un exemplar de l’obra i escoltar i gaudir de les explicacions de l’autor i els col·laboradors, qui han narrat, a grans trets, les línies mestres del llibre, així com l’impacte que el conflicte espanyol va tenir al Principat durant i després de la guerra, tal com recull l’Agència de Notícies Andorrana (ANA).
“L’obra exposa totes les conseqüències que va suposar la Guerra Civil Espanyola per Andorra, des de les econòmiques, polítiques, socials i culturals, durant el conflicte i més enllà d’aquest amb l’establiment de refugiats al Principat i l’inici de la Segona Guerra Mundial”, ha comentat Chica.
D’aquesta manera, l’escriptor, qui ha dedicat més de dos anys a la investigació i recerca dels fets, ha exposat que el llibre aporta dues grans conclusions. La primera, que considera l’impacte més gran per Andorra, “l’arribada de 17.000 refugiats en un país de poc més de 4.000 habitants”, dels quals prop de mig miler es van estabilitzar i van contribuir a impulsar la transformació econòmica del territori, així com formar part del motor econòmic de creixement d’Andorra.
La segona, més en l’àmbit polític, considera que és la modernització del Consell General en un període “convuls” pel parlament, ja que, tal com ha manifestat, “el Consell General havia de fer mans i mànigues per garantir la seva neutralitat i independència” enmig de nou anys de conflictes a les fronteres. En aquest sentit, ha destacat “l’equilibri” institucional que es va haver d’assolir durant la Guerra Civil Espanyola, posteriorment amb la dictadura franquista i, paral·lelament, amb l’inici de la Segona Guerra Mundial, en la qual França tenia un pes important.
En relació amb la necessitat d’investigar sobre les guerres que van afectar Andorra, Chica ha explicat que a través de l’exposició al Centre Cultural i d’Identitat Cal Pal, ‘Refugiats. Andorra, país d’acollida’, els organitzadors van considerar que era necessari “aconseguir un suport documental més sòlid i ampli” que recolzés la mostra cultural i aportés noves investigacions i informacions més enllà de la primera obra ‘Andorra durant la Guerra Civil Espanyola’, de la mà d’Amparo Soriano el 2005. “Havíem de començar a treballar pels impactes de la Guerra Civil Espanyola a Andorra per contextualitzar les situacions i, ben segur, en un futur també podrem presentar un nou volum que tracti els efectes de la Segona Guerra Mundial, ja ambdós s’interrelacionen al Principat”, ha indicat.
És per aquest motiu que Chica i el catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona, Josep Maria Solé, qui ha acompanyat l’historiador durant la seva recerca, han posat en relleu la importància d’estudiar, investigar i entendre el passat per continuar creixent i evitar cometre els mateixos errors. “El passat són els fonaments del present, per això és tan important estudiar-lo. Si no estudiem els fonaments del present, la nostra generació futura no sabrà d’on venim”, ha assenyalat Solé, qui ha asseverat que “el passat ens serveix per aprendre lliçons i encarar millor el futur”.