JUDIT PUJOL ODÉN (Estamariu).- La recentment creada Fundació Planes Corts ja ha començat a treballar per executar polítiques de desenvolupament a la vall del Port Negre, entre els pobles d’Estamariu i Bescaran. De moment, han començat a través de tres eixos: la formació, la creació d’un obrador compartit i la transformació energètica.
Aquesta última branca es realitza des de l’Associació Comunitat Energètica de l’Alt Urgell-Vall del Port Negre i contempla la instal·lació de plaques fotovoltaiques i la creació d’una planta de biogàs. En relació a la planta, la directora de la Fundació, Montse Ferrer, ha explicat que aquesta “pot digestar cada dia deu tones de matèria orgànica, que en primera instància són els fems i purins dels animals que estan aquí, i una tona de matèria orgànica que no siguin fems i purins”. De moment, ha afegit, “ja hem anat a visitar productors agroalimentaris de Cerdanya, l’Alt Urgell i els Pallars Jussà i Sobirà i els hem explicat el projecte”.
Aquest té un pressupost de més d’un milió d’euros, que provenen de fons privats, tot i que si la burocràcia no retarda les obres, la iniciativa comptarà amb gairebé 400.000 euros del programa europeu Implementa.
Oficis per arrelar població a la vall
D’altra banda, l’entitat ha creat el cicle ‘Tastets d’oficis’, que compta amb dotze propostes. Ferrer ha indicat que la proposta va sorgir del fet que “la gent potser sí que dorm al poble, però marxen a treballar a fora, i la majoria de joves directament marxen i només venen els caps de setmana, és per això que vam pensar a donar a conèixer les possibilitats de treballar en oficis arrelats al món rural que et permeten treballar i viure al poble”.
La Fundació va néixer a finals de 2022, de la mà de l’empresari d’èxit d’Estamariu, Joan Planes, vinculat a l’empresa Fluidra.