REDACCIÓ (Puigcerdà).- La Sala de Convencions del Museu Cerdà de Puigcerdà ha acollit aquest passat dissabte la presentació del llibre: “Gentrificació i turistificació a la Cerdanya?”, a càrrec del seu autor, Josep Vivas i Elias. L’acte ha anat seguit de diverses reflexions sobre propostes de futur del problema de l’habitatge a Cerdanya per part de Marc Pont, estudiant de Sociologia; Juan Ángel Amaro, president de l’associació Cultural Nous Ciutadans; Enric Quílez, president del Grup de Recerca de Cerdanya i coordinador de la Confluència per una Cerdanya Sostenible; Xavi Fanlo, en representació de l’Associació d’Empresaris de Cerdanya i Albert Piñeira, alcalde de Puigcerdà i vicepresident de la Diputació de Girona.
Tal com han explicat des de l’organització, els ponents han exposat la problemàtica des del seu punt de vista, aportant idees i dades i també suggerint possibles solucions al problema de la gentrificació cerdana, que s’ha donat com a certa, si bé algun ponent ha fet alguna puntualització al respecte.

Posteriorment, s’ha obert un espai de debat entre els presents, on s’han tractat aspectes més concrets. Algunes de les idees aportades han estat que la Cerdanya sota administració gironina no és el lloc de la demarcació on els preus de lloguers i propietats d’habitatges són més cars, tot i que ho són bastant; que cal que els municipis destinin més recursos per fer pisos de protecció oficial; que cal afavorir la restauració d’edificis als barris vells dels municipis, tot i que això és més car que la construcció de nova planta; que cal promoure cooperatives d’habitatges o figures com la multipropietat; que cal canviar la regulació del mercat immobiliari, tant legislativament (Generalitat; Estat) com des dels POUM; que s’ha de promoure el canvi d’usos d’algunes infraestructures en desús per fer habitatge, com és el cas de la caserna de la Guàrdia Civil de Puigcerdà.
El debat, seguit per un nombrós públic assistent, s’ha allargat força estona, cosa que , segons els organitzadors, “demostra que el problema és viu i preocupa a la societat cerdana”. També s’ha comentat que el problema de la gentrificació, tradicionalment típic de la Baixa Cerdanya, comença a afectar seriosament a l’Alta Cerdanya i corre el risc d’estendre’s a comarques veïnes, que ara com ara no tenen aquest greu problema.
L’acte ha estat organitzat per l’Institut d’Estudis Ceretans i recolzat pel Grup de Recerca de Cerdanya i per l’associació Ceretània. L’autor del llibre, Josep Vivas i Elias, és professor de la UOC i forma part del grup de recerca GRICS (Grup de Recerca d’Interacció i Canvi Social).