JUDIT PUJOL ODÉN (Talarn).- El cicle ‘Talarn il·lumina Catalunya’ ha finalitzat aquest dissabte amb dues propostes relacionades amb l’embassament de Sant Antoni. Durant el matí s’han organitzat dues sessions d’una visita guiada per la presa, amb una seixantena de participants. L’activitat ha començat al costat de l’estructura per mostrar-ne les característiques i parlar dels inicis de l’activitat hidroelèctrica.
La visita ha seguit per la coronació de la presa, zona que abans era oberta a tothom, però ja fa uns any, que és tancada. Els i les participants han pogut passar per sobre la presa, fins a la casa de les comportes, on se n’ha explicat el seu funcionament.
La proposta també ha servit per descobrir espais on, segons explica el president de l’Associació Pirineus.Watt, Arcadi Castilló, “hi ha una posició encara de la Guerra Civil perquè les centrals hidroelèctriques eren un punt estratègic. En aquell moment va tenir la seva importància i expliquem quatre coses del moment en que el front està estabilitzat al Pallars”.
Durant el cicle, que ha comptat amb una cinquena d’activitats, s’han analitzat diferents aspectes econòmics i socials, que va representar la construcció del pantà de Sant Antoni. “Avui ens trobem al patrimoni, dels 110 anys de construcció de la presa de Talarn. Crec que és molt important veure ‘in situ’ les explicacions anteriors que hem escoltat”.
La visita ha anat a càrrec de Josep Ensenyat, extreballador de FECSA, i Josep Coll, arquitecte tècnic; el qual tanca el cicle amb una xerrada sobre la revolució dels nous materials constructius: el ferro i el ciment.