MERITXELL BELLERA FRANCÈS (Tremp).- Uns 500 professionals de l’àmbit sanitari han seguit aquest dijous la quarta edició de la Jornada d’Emergències del Pirineu, celebrada a Tremp. Un espai que vol ser punt de trobada per tractar les últimes actualitzacions en procediments i compartir experiències entre professionals sanitaris.
La jornada ha estat organitzada entre el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) i l’Hospital Comarcal del Pallars, els quals han destacat la importància de la coordinació entre els dos serveis, així com amb la resta de serveis assistencials. En aquest sentit, el recentment nomenat gerent de la Regió Sanitària de l’Alt Pirineu i Aran, Miquel Abrantes, ha apuntat que “la coordinació entre les diferents línies assistencials en un territori com el nostre és clau”, tot afegint que “que el SEM, l’Atenció Primària o l’hospitalària col·laborin és molt important tenint en compte la dispersió i la poca població que tenim”.
En aquesta jornada també s’ha destacat la importància d’aproximar les formacions a tots els territoris i els formadors als diferents escenaris que hi ha. Precisament, els temes centrals han estat actualitzar els coneixements en Incidents de Múltiples Víctimes i incidents en la muntanya.
En les dos realitats, l’actuació està molt condicionada pel territori. Així, la sotscap territorial del SEM a Lleida i l’Alt Pirineu i Aran, Montserrat Navarra, ha indicat que “els accidents de muntanya cada vegada són més habituals, ja que hi ha molta gent que s’hi mou, i la infraestructura que això requereix l’hem de saber utilitzar”. Navarra ha afegit que “aquestes pràctiques són molt bones per saber què hem de fer al nostre territori, i hem demanat als nostres tutors que ens ho expliquin tenint en compte la situació d’aquí”.
Per la seva banda, el director assistencial de l’Hospital Comarcal del Pallars, Eduard Sanjurjo, ha apuntat que “aquí al Pirineu, quatre, cinc o sis persones afectades per nosaltres ja suposen una situació amb múltiples afectats, perquè els nostres recursos són més limitats, per això és important que tothom ho conegui”, a banda de destacar que la distància que pot haver-hi entre on es produeix un accident i el centre hospitalari més proper també cal tenir-la en compte a l’hora de fer formacions.
La jornada ha comptat amb cinc taules rodones i onze tallers pràctics. A més de professionals en actiu també hi ha hagut estudiants de l’àmbit sanitari i s’espera que serveixi per captar professionals que vulguin venir a treballar a l’Alt Pirineu i Aran.