MERITXELL BELLERA FRANCÈS (Sort).- Sort ha acollit aquest divendres la jornada Tècnica “Cooperar per la transformació i la venda directa: experiències del sector carni del Pirineu”. Es tracta d’un esdeveniment que pretén ser un punt de trobada de ramaders del territori amb experiències de cooperació dins del sector per tal d’intercanviar idees per donar facilitats i fer créixer aquesta branca del sector primari.
Una de les experiències convidades ha estat la societat Ramaders d’Andorra. Aquesta és una entitat empresarial que actualment agrupa el 100% dels ramaders del país i gestiona la venda de la carn.
El seu gerent, Gerard Martínez, ha explicat que “la nostra idea és que el ramader és molt bo fent la seva tasca i s’ha de dedicar a això, i més avui dia, que una explotació agrària no deixa de ser una empresa i has de mirar molts punts”. En aquest sentit, ha apuntat que “si l’alliberem de la part de la comercialització, ell es pot centrar en la seva feina”. A banda, també ha apuntat que el fet de tenir-ho tot centralitzat fa que, entre altres beneficis, puguin aconseguir preus molt més competitius en compres com ara la del cereal amb què alimenten al bestiar, ja que es fan de forma conjunta.

Ramaders d’Andorra va néixer amb quinze socis i ara ja són seixanta. La carn s’empara sota diferents segells de qualitat, es tracta tot de ramaderia extensiva i es comercialitza tota dins del país.
Els ramaders pallaresos, mentrestant, han explicat que veuen el futur del sector bastant complicat i que els fracassos cooperativistes dels anys anteriors fa que actualment no es vegi com un model a seguir al sector.
En aquest sentit, Jaume Montanuy, de Casa Batlle d’Estorm, ha indicat que “el primer problema és que no hi ha relleu generacional i els ramats van de baixa, de manera que el que hauríem d’intentar és fer un producte d’alta qualitat per anar a buscar un valor afegit, perquè si no ho tenim malament”.
També s’ha indicat que la tendència dels darrers anys ha estat la d’un ramader polifacètic, que fa tot el procés i tanca el cicle. Tot i això, han remarcat que els costos de producció i transformació són molt més elevats en aquestes comarques, ja sigui per transport o manteniment d’escorxadors. En aquest sentit, la cooperació podria jugar a favor de reduir despeses.