GUILLEM LLUCH / MERITXELL BELLERA (Tremp).- L’associació Lo Podall està recollint diners aquestes setmanes per tal de poder fer un pas més en el projecte de recuperació i manteniment de senders de la conca de Tremp per a la pràctica del BTT. L’entitat és una de les sis participants en la segona edició del Matchfunding ‘Arrela’t a l’Alt Pirineu i Aran’, que promou la captació de fons entre la ciutadania per fer possibles diversos projectes d’interès públic. Unes aportacions que després són complementades per l’administració.
Lo Podall va néixer l’any 2017, fruit de la feina que feien els organitzadors de la desapareguda Marxa de BTT Vi Bike per tal de preparar els senders per on passava la prova. El president de l’entitat, Daniel Terrissé, explica que “vam veure que la gent estava motivada i vam decidir constituir una associació per arreglar els senders de la pedalada i, a banda, per poder-ne fer ús nosaltres i tota la gent de la conca de Tremp”.
Així doncs, al llarg d’aquests anys, l’entitat ha anat treballant, de forma totalment voluntària, en la recuperació i el manteniment d’una important xarxa de senders al voltant de Tremp, prioritzant “les zones més interessants per a l’ús de la BTT, ja sigui per les vistes o per altres factors”, detalla Terrissé.
Justament aquesta feina feta per molts dels 250 socis de Lo Podall ha fet que, aquests últims anys, la conca de Tremp s’hagi convertit en un punt d’atracció per a la pràctica del BTT, gràcies a la gran quantitat de senders habilitats i ben mantinguts. Ara, però, l’entitat vol fer un pas més per visibilitzar aquesta important xarxa de senders, i contribuir a fer que la zona de la conca es converteixi en un referent nacional i internacional per a la pràctica de la BTT.
Una altra de les integrants de l’entitat, Sandra Rigol, afegeix que, actualment, l’atracció que genera la conca ja es pot constatar “si es va a la zona d’autocaravanes o a molts bars de Tremp, sobretot als matins o als migdies, que és quan comencen o acaben les rutes, ja que s’hi pot veure a molta gent en bicicleta”.
Rigol explica que amb la recollida de diners que estan fent en el marc de l’Arrela’t a l’Alt Pirineu i Aran volen poder “fer la xarxa d’acords necessaris amb els propietaris dels terrenys per on passen els recorreguts per tal de crear un mapa de la zona, publicar-lo i que els establiments del territori puguin oferir-lo a la gent de ve de fora”.
En aquest sentit, remarca que, a banda d’elaborar el mapa i difondre’l, els calen els diners per poder dedicar temps a anar a veure a cada propietari per signar els acords corresponents per oficialitzar el pas dels recorreguts pels seus terrenys.
Bon ritme de donacions
Rigol celebra que, de moment, la campanya de micromecenatge està anant molt bé i que, en menys de tres dies, ja han aconseguit el mínim que havien d’assolir en el període establert per l’organització, que són 40 dies. Això garanteix que, de moment, l’administració aportarà 4.000 euros. Tot i això, Rigol anima a la ciutadania a continuar fent aportacions, ja que “com més diners recaptem, més gran serà l’abast del què volem fer”.
Pel que fa a les recompenses que reben les persones que aporten diners, aquestes van des de la quota d’un any per ser soci de Lo Podall, fins a tasses, bufs, mitjons o el fet de poder apadrinar algun dels senders recuperats. En aquest darrer cas, el nom de la persona apareixerà als cartells de fusta, integrats a l’entorn, que es van col·locant a cada recorregut.
Com a anècdota, des de l’entitat apunten que alguns senders tenen noms singulars, alguns d’ells triats per les persones que més hi han treballat. Així, un dels recorreguts es diu Maf, com la gossa d’un dels socis, o un altre és el Serengueti, ja que transcorre per una zona molt àrida, sense gairebé vegetació.