REDACCIÓ.- Des de fa uns dies, a una de les línies de mitjana tensió que es troben dins el Parc Natural de l’Alt Pirineu al terme municipal de Rialp, s’hi veuen penjats el que semblen, a primera vista, 100 clauers giratoris i reflectants. Es tracta d’elements catadiòptrics, que tècnics de l’entitat Paisatges Vius han instal·lat mitjançant un dron per a senyalitzar la línia i evitar la possible col·lisió d’aus, com el gall fer.
Es tracta de la primera acció amb la qual arrenca la col·laboració d’Endesa amb Paisatges Vius per a la conservació d’aquesta espècie tan característica, el gall fer pirinenc (Tetrao urogallus aquitanicus). Tal com han explicat des de la companyia, la col·laboració s’ha formalitzat amb la signatura d’un acord de col·laboració amb una durada de tres anys (2022, 2023 i 2024) que té com a objectiu contribuir a frenar el descens de la població del gall fer pirinenc amb la millora del seu hàbitat.
Totes les accions previstes per als pròxims anys s’inscriuen en cinc línies d’acció que són: reducció del risc de col·lisió amb línies elèctriques, millora de l’hàbitat, reducció de les molèsties humanes, seguiment i sensibilització a la població.
La primera d’aquestes accions ha estat, precisament, la senyalització d’un tram de 1.600 metres d’una línia de mitjana tensió que creua, en part, el Parc Natural de l’Alt Pirineu en el terme municipal de Rialp. La senyalització d’una línia té com a finalitat fer-la visible per a les aus en general, i en aquest cas particular, per al gall fer en concret, i evitar així una possible col·lisió.
Els dispositius que s’han instal·lat, també anomenats catadiòptrics, són uns elements giratoris i reflectants que es col·loquen cada 6 o 7 metres de cablejat. Per fer-ho s’utilitza un dron al qual se li adapta un prototip, dissenyat àd hoc amb el qual aquests dispositius acaben agafats al cablejat de la línia. Des de la companyia han destacat que en aquesta ocasió, s’ha fet servir un nou dron.
No és el primer cop que Endesa col·labora en la senyalització d’una línia dins el marc d’aquest projecte, ja que en anteriors ocasions havia facilitat la senyalització. A diferència de les anteriors vegades, ara la companyia forma part del projecte i aquesta és la primera d’un seguit d’accions que es preveu dur a terme en els pròxims anys.
Així, abans de finalitzar aquest 2022 es preveu senyalitzar un altre tram de línia, en aquesta ocasió, a la Vall d’Aran; senyalitzar fins a 3 quilòmetres de tanques per al bestiar, col·locar 5 portes per a la regulació de visites en zones sensibles per a l’espècie i tancar l’accés en altres punts sensibles per a l’espècie, així com la instal·lació de cinc cartells informatius en rutes de senderisme per a sensibilitzar i conscienciar el passejant de la importància de la preservació i cura d’aquesta au.
Així mateix, se seguirà avançant en els estudis i investigació per planificar les següents accions sempre en aquestes línies d’actuació. Totes aquestes accions es realitzen de manera coordinada i amb col·laboració del Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya a través del Parc Natural de l’Alt Pirineu i del Servei de Fauna i Flora.