REDACCIÓ (Sort).- Les presidències dels consells comarcals de l’Alt Pirineu i la sindicatura d’Aran volen que es canviï el decret estatal que estableix que només poden tenir el transport escolar gratuït els alumnes de municipis on no hi ha centres escolars. També demanen una solució pel que fa als alumnes d’ensenyaments no obligatoris, ja que els consells comarcals no tenen l’obligació de prestar-los el servei i aquest fet no ajuda a l’hora d’evitar el despoblament dels nuclis petits.
Tot plegat s’ha abordat en la reunió mantinguda aquest dijous a Sort per part dels presidents i presidentes dels cinc consellers comarcals de l’Alt Pirineu -Alt Urgell, Alta Ribagorça. Cerdanya, Pallars Jussà i Pallars Sobirà- i la síndica d’Aran. Una trobada feta en el marc del grup de treball que formen les presidències pirinenques i la sindicatura d’Aran, que es reuneixen un cop al mes.
La presidenta del Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça, Maria José Erta, ha explicat que la demanda feta en relació al transport escolar és “per evitar greuges”, ja que a l’Alt Pirineu hi ha municipis molt extensos amb nuclis molt allunyats de la població on hi ha l’escola, i no és just que els alumnes d’aquests pobles no tinguin la gratuïtat del transport escolar.
Procés participatiu de l’Agenda estratègica del Pirineu 2030
Entre altres temes, en aquesta trobada també han valorat l’acte de presentació de l’inici del procés participatiu de l’Agenda estratègica del Pirineu 2030, que va tenir lloc aquest dimecres a Prullans. Han considerat que és “molt positiu l’inici d’un procés que identifiqui els principals reptes que té actualment el territori pirinenc, i a partir del qual es puguin concretar projectes prioritaris i transformadors”. No obstant, tal com han manifestat en altres ocasions, consideren “totalment necessari iniciar els treballs per a la redacció d’una llei de Muntanya que doni resposta a les necessitats d’aquests territoris i que, sobretot, sigui útil, consensuada i participada amb tots els seus agents”.
En aquest sentit, les presidències del Pirineu i sindicatura d’Aran creuen essencial conèixer quins són els àmbits que aquesta llei abastarà, de quina forma es desenvoluparà i com es coordinarà amb la resta de lleis i normativa existent, quelcom que creuen que necessita un temps major del que es proposa per a presentar aquesta iniciativa legislativa.
Una de les peticions que es fan des d’aquest grup de treball és iniciar de forma immediata l’estudi de propostes de modificació de la llei de Territori, per tal d’adaptar-la a les necessitats actuals. Aquest grup treballa en un document que incorporarà les necessitats i reptes que consideren que afronta el Pirineu i que presentarà abans d’acabar l’any a mode de resum de la feina realitzada durant aquests mesos de reunions.