REDACCIÓ.- Els dos excursionistes que aquest dimecres al migdia van ser rescatat prop de l’estany de Contraix, a la vall de Boí, han mort aquest dijous a l’hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona. Al matí s’ha confirmat la mort del primer, mentre que aquesta tarda s’ha conegut la defunció de la segona víctima. Segons el 3/24, es tracta d’una parella de nacionalitat francesa de 65 i 67 anys, respectivament. Recordem que les víctimes es van localitzar aquest dimecres al migdia, quan uns excursionistes van alertar que hi havia dues persones inconscients a prop de l’estany.
Els Bombers van rebre l’avís a les 12:25h i van activar dos helicòpters amb efectius dels GRAE i un metge. Quan van arribar fins als excursionistes van constatar que es trobaven en situació d’hipotèrmia. Van fer una primera atenció al mateix lloc on es trobaven i els van evacuat fins al punt on els va poder atendre el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM). Justament des del SEM van informar que les dues persones havien estat traslladades en estat greu a l’hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona.
Segons ha avançat el mateix 3/24, la parella havia d’arribar al refugi d’Estany Llong i no ho va fer. Tot indica que haurien passat la nit al ras, on els va agafar un xàfec.
Poques hores abans, els Bombers ja havien hagut de socórrer també a dues persones amb hipotèrmia, en aquest cas a l’estany Tort, al municipi de la Torre de Cabdella. En aquest cas, els dos ferits van ser traslladats a l’Hospital Comarcal del Pallars.
L’època amb més casos d’hipotèrmia
Els efectius del GRAE recorden que a finals d’estiu és quan més casos d’hipotèrmia a la muntanya hi ha perquè és fàcil que s’hi donin canvis bruscos de temps. Quan es planifica una sortida, cal tenir en compte aquesta circumstància i equipar-se amb roba que ens pugui protegir del vent, l’aigua i el fred; a més de seguir els consells habituals: preveure bé la ruta, tenir present la previsió meteorològica (si és dolenta, deixar la sortida per a més endavant) i dur sempre alguna cosa de menjar, el mòbil ben carregat, una manta tèrmica i un frontal. Cal recordar, també, que als refugis de muntanya sempre hi ha aixopluc, fins i tot si l’establiment està fora de temporada, i que en alguns d’ells hi ha emissores per comunicar-se amb els serveis d’emergències.