La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) preveu continuar buidant la poca aigua que queda al pantà de Rialb per acabar de garantir la temporada de reg als canals d’Urgell i Segarra-Garrigues. Quan s’arribi a la cota mínima d’explotació i, per tant, ja no es pugui treure més aigua si es vol garantir el cabal ecològic i el subministrament d’aigua de boca a la zona que depèn de Rialb, la CHE començarà a desembassar aigua del pantà d’Oliana, que està més ple. L’objectiu és intentar allargar la campanya de reg una mica més enllà de mitjans de setembre, tot i que en una campanya normal, aquesta duraria fins a finals de mes.
Mantenir el subministrament dels regs ha fet que en l’última setmana, la capacitat del pantà de Rialb hagi baixat un 1,73% més i que, actualment, se situï només a un 5,2% de la seva capacitat, amb 21 hectòmetres cúbics embassats. Aquest baix nivell està afectant ja alguns dels atractius ecoturístics de la zona, tal com han lamentat alguns ajuntaments. Mentrestant, el pantà d’Oliana, que té unes dimensions molt menors a les de Rialb, es troba al 42,86%, amb 36 hectòmetres cúbics.
El cap d’Explotació de la CHE, Ramón Luque, explica que, amb l’aigua que treguin d’Oliana “i ajudats per les pluges dels últims dies, podrem allargar el reg una mica més enllà de mig setembre”. Després, s’estarà a l’espera que “amb l’arribada del nou any hidrològic, puguem reprendre l’increment de volums als pantans”.
Les Nogueres, en millor situació
De les conques que gestiona la CHE a Catalunya, la del Segre és la que es troba en pitjor situació actualment. De fet, ja fa dies que està en emergència hidrològica. Les de les Nogueres, en canvi, estan en millor situació, segons ha apuntat Lúquez.
En el cas de la Pallaresa, ha indicat que el pantà de Talarn està baixant, però encara conserva uns 150 hectòmetres, el que representa el 65,2% de la capacitat. A la Ribagorçana, mentrestant, l’aportació de pantans com Canelles o Santa Anna continua sent bona i està garantint el reg a la zona del pla de Lleida.