El Govern d’Andorra ha anunciat aquest dimecres una actualització del protocol relacionat amb les sospites de punxada davant el succés ocorregut aquesta matinada durant la cloenda de la festa major de Sant Julià de Lòria. El ministre portaveu, Eric Jover, ha confirmat la punxada que s’ha produït en una jove durant la cloenda de la festa, malgrat que encara falta esbrinar si se li ha inoculat alguna substància de submissió química, segons recull l’Agència de Notícies Andorrana (ANA).
Caldrà esperar, per tant, als resultats de les analítiques que se li van practicar a la jove una vegada va ser traslladada a l’hospital. Tot i això, Jover ha apuntat que es pot tractar d’una substància de curta durada a l’organisme, la qual cosa dificultaria saber de què es tractaria. A banda d’aquest cas, el ministre ha explicat que també es té coneixement d’altres dos casos de sospita de punxades, tot i que els serveis mèdics no els van confirmar durant el cap de setmana.
Així doncs, des de l’executiu andorrà s’ha volgut mostrar el rebuig envers “qualsevol forma de violència de gènere”. En aquest sentit, Jover ha aprofitat per fer una crida a la ciutadania per tal que en tots aquells casos de sospita davant possibles punxades es contacti de seguida amb la policia. També és important, ha dit, que “la persona que ha patit la situació i les que l’envolten no minimitzin els riscos” i segueixin els canals de comunicació corresponents amb les autoritats. A més, ha ressaltat la necessitat de no deixar la víctima sola, ja que els efectes de la punxada poden anar des del mareig fins a la pèrdua de consciència.
Jover ha informat que una vegada la persona és traslladada a l’hospital, s’activen els protocols propis en casos de punxades accidentals relacionats amb intentar evitar que la víctima es pugui haver contagiat d’alguna malaltia greu. També se li practica un examen toxicològic per veure la substància que se li ha inoculat en cas que encara es trobi a l’organisme.
El reglament també preveu que, tenint en compte que es tracta d’un acte de violència de gènere, s’hagi d’activar el Codi Lila del ministeri d’Afers Socials, una eina que preveu un acompanyament a la víctima des del mateix moment del succés, així com un seguiment posterior on se li ofereix assistència psicològica, social o jurídica. A més, des del Govern s’ha anunciat que es farà difusió per les xarxes socials de les etapes que cal seguir per a possibles situacions futures d’aquesta tipologia.