Gerri de la Sal celebra aquest dissabte la segona edició de la Festa de la Sal. Una fira d’artesans situada a la plaça de Sant Feliu és l’epicentre de la celebració, que compta amb activitats ben diverses, totes elles vinculades a aquest element tan característic de la població com és la sal.
Així doncs, al llarg del dia s’aniran celebrant activitats com ara tallers de boles de sal per al bany, visites guiades a les salines i al Museu de la Sal, una demostració culinària a càrrec del xef japonès establert al poble Kenya Nakamura o un ‘scaperoom’.
També es duran a terme entrevistes a antics saliners i salineres, així com als seus descendents, per tal de posar en valor la memòria oral que hi ha al voltant d’aquest ofici que tant va influir en l’economia i la vida de Gerri de la Sal. En aquest sentit, l’alcaldessa de Baix Pallars, Anna Sentinella, ha explicat que l’objectiu de la festa és “posar en valor el nostre patrimoni, aquesta sal que tenim aquí, que és única a tot el Pallars i a bona part del Pirineu, i que cal reivindicar-la, posar-la en valor i fer-la lluir, per això també recuperem els salins”.
Per la seva banda, la directora del Museu de la Sal, Aroa Yagüe, ha explicat que les salines van ser el principal motor econòmic del poble durant molt de temps i ha afegit que “és un plaer ensenyar a la gent el que tenim i com es feia la sal, ja que és molt fàcil anar al supermercat i comprar un quilo de sal, però quan la gent veu la feinada que hi havia al darrere s’adona del valor que tenia”.
Més personal al Museu de la Sal
Durant la inauguració de la festa s’ha posat en valor el fet que des d’enguany, el Museu de la Sal ja compta amb tres persones treballant-hi. En aquest sentit, Yagüe ha remarcat que “cada vegada tenim més visitants i la gent sap on bé, és a dir que no és que s’hi trobi, i per a nosaltres això és molt gratificant”.
Una de les activitats més singulars que s’havia programat, i que no s’ha pogut dur a terme per les restriccions d’aigua per la sequera, era la col·locació d’unes piscines a les salines, que es volien omplir amb aigua salada del brollador “per tal que la gent pogués recuperar la sensació de mullar-se els peus en aigua salada i sortir-ne ben blanc”, ha indicat Sentinella. L’alcaldessa, però, ha admès que “no era lògic omplir unes piscines quan, a la vegada, estem demanant un ús responsable de l’aigua arran de les restriccions que tenim al municipi”.