Vint-i-sis estudiants dels estudis de Gestió de Fauna d’una universitat holandesa i els seus professors estan duent a terme durant aquests dies una estada al Pallars Jussà, estudiant diferents indrets de la Reserva nacional de caça del Boumort. La reserva col·labora habitualment amb diferents formacions de la Universitat de Lleida, però aquesta és la primera vegada que es fa una estada de mostreig durant deu dies.
El seu director, Jordi Palau, explica que “per nosaltres és una col·laboració molt interessant perquè ens poden ajudar a mostrejar un seguit de grups de flora i fauna de diferents aspectes que són poc coneguts a la reserva i que per ells són interessant a nivell de pràctiques”. La gràcia, ha afegit, “és que si tot va bé, ho poden fer al llarg dels pròxims anys, de manera que es pot anar generant una informació acumulada, que a més pot ser comparable al llarg del temps si segueixen les mateixes metodologies, i això ens pot donar una informació molt pràctica per millorar la gestió de la reserva”.
Fins ara feien aquesta estada a Polònia, però a causa de la proximitat amb la guerra d’Ucraïna, han canviat la ubicació. Ja es plantejaven fer-ho de cara al proper curs, però han decidit avançar el canvi.
En aquest sentit, el professor de la universitat, Jelmer Van Belle, ha explicat que “de totes maneres, estàvem buscant una ubicació diferent; el pla és venir aquí durant els propers cinc o deu anys per establir una cronologia de biodiversitat i dels canvis a mesura que passa el temps, és a dir, del que passarà en aquest període”.
Per la seva banda, una de les seves estudiants, la Naomi, detalla que “estem mirant la varietat de flora i fauna i estem mesurant diferents grups; penso que és una zona molt interessant perquè hi ha molta diversitat i és molt diferent dels Països Baixos, així que és interessant per als estudiants”.
El grup s’allotja al Refugi de Cuberes i al Càmping Collegats, des d’on tenen accés relativament fàcil a zones de mostreig de boscos de muntanya, a Cuberes, i d’ecosistemes fluvials i rupícoles, a Collegats i entorn.
Des de la reserva també destaquen que aquests tipus d’estades i col·laboracions aporten la generació d’informació i posen en relleu l’interès de la reserva tant com a espai natural com pel tipus de gestió que s’hi fa.