Diversos professionals del Pallars Jussà s’han format recentment sobre el ‘dol migratori’. H han fet a través del monogràfic “El dol migratori: acompanyament i estratègies d’intervenció”, que ha tingut lloc a la darrera sessió de la Taula de la Infància del Pallars Jussà. Aquest s’ha adreçat als professionals dels diferents serveis que l’integren i que en bona part dels casos treballen amb persones que han protagonitzat un procés migratori i que actualment viuen al Pallars Jussà.
S’anomena “dol migratori” al procés de reorganització de la personalitat que es dona quan es perd alguna cosa significativa per a la persona. Per això es considera que emigrar és un procés que pot arribar a provocar un nivell d’estrès per sobre la capacitat d’adaptació dels éssers humans. Existeix, doncs, una relació directa entre l’estrès límit que viuen algunes persones immigrants i la inestabilitat emocional o dificultats per afrontar certs àmbits de la quotidianitat.
La sessió l’ha impartida la Fundació Sanitària Sant Pere Claver de Barcelona i s’hi han presentat els serveis específics de la fundació, enfocats a l’atenció als processos migratoris com SAPIR i Dar Chabab.
El monogràfic és finançat pel projecte europeu POCTEFA AVENIR, un projecte que ha tingut com a objectiu millorar l’accés a l’ocupació dels joves migrats sols en territori pirinenc. AVENIR ha tingut lloc com a prova pilot al Pallars Jussà des del 2020 i s’ha tancat aquest mes de maig amb uns resultats positius.
La taula de treball d’infància del Pallars Jussà es va crear el mes de març de 2015 per coordinar, impulsar i promoure el treball en xarxa en especial en els àmbits de l’educació, la salut, la seguretat, la joventut i els serveis socials, que afecten els infants i joves del territori.
Aquesta taula té com a objectiu endegar diferents línies de treball per tal de fomentar la prevenció de les situacions de risc social i la desprotecció dels infants i joves del territori.