La Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran s’ha sumat a la XXIII Setmana Sense Fum, que se celebra des d’ahir dia 25 i fins al 31 de maig, Dia Mundial sense Tabac, amb el lema Deixa de fumar i comença a sumar, amb diferents propostes organitzades pels equips d’atenció primària (EAP) de Sort, Oliana, el Pont de Suert, Tremp i Cerdanya.
Així, l’EAP de Sort ha previst per al 31 de maig una sessió d’educació sanitària sobre el tabac dirigida als alumnes d’ESO de l’Institut Hug Roger III, on es realitzaran carboximetries per mesurar la quantitat de monòxid de carboni (CO) en l’aire expirat dels joves. Per la seva banda, el mateix dia 31 es durà a terme al CAP d’Oliana una activitat grupal de deshabituació del tabac, que lideraran l’infermer referent d’aquest àmbit i la referent de benestar emocional comunitari. A més, durant tota la setmana també s’hi organitzarà una taula informativa per als pacients i familiars, igual que al CAP del Pont de Suert.
Des del CAP de Tremp, aquest mes de maig s’ha participat, juntament amb l’Hospital Comarcal del Pallars, en el programa En Bones Mans de Ràdio Tremp, incidint en els riscos d’aquest hàbit tan nociu. En aquest enllaç es pot escoltar el programa.
D’altra banda, l’EAP Cerdanya visitarà aquest 27 de maig l’Escola Vedruna de Puigcerdà, on explicarà als més joves els riscs del tabac, i el 31 ho farà a l’Institut Pere Borrell, on s’elaborarà una pancarta amb lemes ideats pels alumnes per deixar de fumar. A més, s’editarà un vídeo amb pacients que han abandonat el tabac i durant tota la setmana es mantindrà una taula informativa al vestíbul del CAP amb material sobre la campanya i es penjarà una pancarta a la façana de l’edifici.
Setmana Sense Fum
La Setmana Sense Fum és una iniciativa impulsada per l’Agència de Salut Pública, conjuntament amb CamFiC i AIFICC, en el marc del Programa Atenció Primària Sense Fum. El seu objectiu és sensibilitzar la població de la importància per a la salut del fet de no iniciar-se o abandonar el consum de tabac, així com poder gaudir d’un ambient lliure de fum.
En l’organització de la Setmana Sense Fum hi participen, des de 2016, organitzacions com les xarxes d’Atenció Primària i d’Hospitals sense Fum, la Xarxa Catalana d’Universitats Saludables, diferents consells i col·legis professionals, societats científiques, entitats municipalistes com ajuntaments i diputacions, diferents associacions i ONG relacionades amb la prevenció i promoció de la salut.