Una trentena de restauradors i comerciants han participat aquest dilluns en un seminari sobre com treballar el formatge en comerços especialitzats i establiments d’hostaleria. La formació ha estat organitzada per l’Ajuntament de Tremp, a través del programa Al teu gust, aliments del Pallars, i ha anat a càrrec del sommelier i analista sensorial de vins i gastronomia Ramon Roset.
El mateix Roset ha explicat que “el formatge és un ésser viu molt maltractat a la majoria d’establiments, i llavors, com que hi ha molta minva, perquè se n’acaba fent malbé molt, molta gent no el vol treballar i acaba sent un peix que es mossega la cua”.
En aquest sentit, ha indicat que “el que intentem amb aquest tipus de formacions és donar claus sobre com treballar una taula de formatges o com tenir un carro de formatges en un restaurant, o en el cas d’una xarcuteria o botiga especialitzada, quina cura han de tenir amb els formatges, quin és el circuit que han de fer perquè sempre el puguin tenir en el nivell de venda òptim”.
Roset ha afegit que “com que el formatge és viu, està treballant i desenvolupant-se contínuament i, en funció de quina temperatura i humitat té en cada entorn, agafa un camí o un altre”, i ha insistit que “per desconeixement hi ha una molt mala praxi en el tractament del formatge un cop surt de la formatgeria”.

Tot plegat, ha assenyalat, fa que en zones amb molta tradició formatgera, com el Pirineu, costi trobar restaurants o botigues amb una carta de formatges àmplia, un fet que voldria ajudar a revertir donant eines als seus professionals perquè sàpiguen com fer una bona gestió d’aquest producte.
Per la seva banda, des del programa Alt teu gust, aliments del Pallars han destacat que tant el Pallars Jussà com el Pallars Sobirà tenen una gran quantitat de productors de vi i formatge. Productes agroalimentaris artesanals i de gran qualitat, als quals es vol donar encara més sortida.
El regidor de Promoció local de Tremp, Josep Maria Puigarnau, també ha indicat que la promoció d’aquests productes a través de formacions com la d’aquest dilluns també serveixen “per donar el tret de sortida a la Fira Pallars Terra de corder, que celebrarem el 7 de maig”.
En aquesta formació han participat unes 25 persones. Totes elles professionals del sector de la restauració, comerços especialitzats i productors agroalimentaris. Puigarnau també ha destacat que les diverses formacions que van realitzant en aquest àmbit estan tenint una molt bona acollida per part dels professionals.