Close Menu
    Més notícies

    La restauració ambiental del Pla de Salito conservarà una planta aquàtica única de la zona

    desembre 5, 2025

    La Generalitat aposta per promocionar els llibres pirinencs entre els infants

    desembre 5, 2025

    L’Alt Urgell dissenya un pla per ajudar a la integració de les persones nouvingudes

    desembre 5, 2025

    Comença a caminar el projecte per fer habitatge accessible a Cal Forner Vell de Guils

    desembre 5, 2025

    La Vall de Boí obre les portes de l’Espai d’Acollida Outdoor Park aquest cap de setmana

    desembre 5, 2025

    La línia d’autobús Barcelona-Puigcerdà suma dues noves expedicions directes

    desembre 5, 2025
    Facebook X (Twitter) LinkedIn WhatsApp
    Últimes notícies:
    • La restauració ambiental del Pla de Salito conservarà una planta aquàtica única de la zona
    • La Generalitat aposta per promocionar els llibres pirinencs entre els infants
    • L’Alt Urgell dissenya un pla per ajudar a la integració de les persones nouvingudes
    • Comença a caminar el projecte per fer habitatge accessible a Cal Forner Vell de Guils
    • La Vall de Boí obre les portes de l’Espai d’Acollida Outdoor Park aquest cap de setmana
    • La línia d’autobús Barcelona-Puigcerdà suma dues noves expedicions directes
    • Un projecte d’Oliana que vincula gent gran i comunitat ha estat premiat per la Universitat de Barcelona
    • Els centres educatius de la Ribagorça reben maletes viatgeres per fomentar la lectura
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    Pirineus DigitalPirineus Digital
    • Inici
    • Política
    • Societat
    • Successos
    • Medi ambient
    • Economia
    • Cultura
    • Esports
    • agenda
    • Opinió
    Pirineus DigitalPirineus Digital
    Home»Cultura»Organyà i Alp tornen a celebrar la festa del ranxo i l’escudella de Carnaval
    Cultura

    Organyà i Alp tornen a celebrar la festa del ranxo i l’escudella de Carnaval

    febrer 28, 2022
    Preparatius del ranxo a Organyà. / J.P.O

    Organyà i Alp han pogut recuperar enguany els seus actes més emblemàtics de Carnaval: el ranxo, en el primer cas, i l’escudella, en el segon. A Organyà, les activitats d’aquest dimarts, que han tancat el Carnaval, han començat amb un espectacle infantil a la plaça Major, amb el grup Virivirom, on hi ha participat una trentena de nens i nenes.

    Activitats infantils a Organyà. / J.P.O.

    Després del tradicional esmorzar popular han començat els preparatius de l’escudella. Una desena de voluntaris han treballat des de primera hora del matí per la celebració del ranxo. Enguany la participació ha estat tot un èxit, amb més de 250 persones.

    En aquest sentit, l’alcalde d’Organyà, Celestí Vilà, ha explicat que “aquest any hi ha hagut molt ambient i molta il·lusió”, ja que l’àpat s’ha pogut tornar a menjar a la plaça de les Homilíes, i és que l’any passat, el ranxo també es va fer, però cadascú se’l va haver d’endur a casa seva.

    La programació del Carnaval també ha comptat amb una rua amenitzada pel grup de Geganters i Grallers d’Oliana, una desfilada de disfresses infantil i un quinto, organitzat per l’AMPA. El Carnaval d’Organyà ha tancat amb una tarda de ball a càrrec de l’acordionista Jordi Rojals

    25 anys d’escudella a Alp
    A Alp, mentrestant, la tradicional escudella popular del dilluns de Carnaval ha arribat enguany a la 25ena edició, després que l’any passat no es pogués celebrar per la pandèmia. Des de primera hora del matí, restauradors del municipi, personal de la brigada i diversos voluntaris han estat preparant unes gairebé 400 racions d’escudella, xifres similars a les d’abans de la pandèmia.

    Per poder servir tantes racions, calen grans quantitats d’ingredients, com ara 40 quilos de carn picada, 25 pollastres, 36 quilos de botifarra negra i blanca o 10 quilos de cansalada, a més de les verdures, els llegums i la pasta. Tot plegat, necessita temps de cocció per elaborar aquest plat típic d’hivern.

    Comensals menjant l’escudella d’Alp. / M.F.C.

    La restauradora del Tiró d’Alp, Marta Martínez, ha explicat que per fer l’escudella s’hi han posat a les 8 del matí i ha remarcat que aquest “és un plat calòric, calent, perfecte per l’hivern. Són coccions llargues perquè antigament la gent ho posava tot a l’olla, marxava a treballar i quan tornava ja tenia el dinar fet”.

    Des de l’ajuntament remarquen que es tracta d’una celebració de caràcter popular que sempre té bona acollida i valoren el fet d’haver pogut recuperar-la. Així, l’alcalde, Carlos Adserà, ha explicat que “és una festa que agrada a tothom, perquè ens retrobem i fem poble”. En aquest sentit, ha indicat que “ve la gent del poble, però també de molts altres pobles de la comarca”. L’escudella, ha afegit, se serveix a un preu simbòlic “i als majors de 65 anys els convida el poble”.

    Preparatius de l’escudella a Alp. / M.F.C.

    Fa dos anys, l’escudella es va traslladar al pavelló esportiu a causa de les obres de remodelació que es feien al teatre del Casino, emplaçament habitual de la celebració. Enguany l’ajuntament ha optat per mantenir el dinar al pavelló, per ser un espai més ampli on poden encabir els comensals. Tot i això, no descarta traslladar de nou l’escudella al casino.

    Com sempre, s’han repartit racions d’escudella als veïns i veïnes que no es poden moure del seu domicili. La celebració de Carnestoltes a Alp ha comptat també amb una rua infantil de disfresses, sardanes i dimarts al vespre tindrà lloc una sardinada popular al teatre municipal.

    Alp Alt Urgell carnaval cerdanya cultura escudella gastronomia Organyà ranxo tradicions
    Share. Facebook WhatsApp Twitter Email LinkedIn Telegram

    TAMBÉ ET POT INTERESSAR

    L’Alt Urgell dissenya un pla per ajudar a la integració de les persones nouvingudes

    desembre 5, 2025

    Comença a caminar el projecte per fer habitatge accessible a Cal Forner Vell de Guils

    desembre 5, 2025

    La línia d’autobús Barcelona-Puigcerdà suma dues noves expedicions directes

    desembre 5, 2025
    Segueix-nos
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    La teva opinió importa

    Creus que el Black Friday perjudica el comerç local?
    15 Vots
    Vota

    Som el nou diari digital de l’Alt Pirineu. T’apropem l’actualitat de l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, Cerdanya i els Pallars Jussà i Sobirà.

    Email : mbellera@cadenapirenaica.com
    Contacte: +34 653 14 37 29

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    últimes notícies

    La restauració ambiental del Pla de Salito conservarà una planta aquàtica única de la zona

    desembre 5, 2025

    La Generalitat aposta per promocionar els llibres pirinencs entre els infants

    desembre 5, 2025

    L’Alt Urgell dissenya un pla per ajudar a la integració de les persones nouvingudes

    desembre 5, 2025
    Publicacions més vistes

    Rescaten dues famílies que feien barranquisme a Bóixols perquè els nens no podien continuar per cansament i fred

    maig 13, 202317.967

    Denuncien l’obertura d’una pista de més de 300 metres de llarg en una zona boscosa protegida de Coll de Nargó

    setembre 5, 202317.124

    Un veí de Puigcerdà deixa en herència 7,2 MEUR a la Residència i a l’Hospital de Cerdanya

    desembre 20, 20229.408
    Pirineus Digital
    • Inici
    • Política
    • Societat
    • Economia
    • Cultura
    • Esports
    • Opinió
    • Avís legal
    • Cookies
    © 2025 Pirineus Digital - Cadena Pirenaica.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.