Una vintena de persones han participat aquest dissabte al matí en una jornada que ha servit per donar el tret de sortida al procés participatiu que decidirà els usos del Planter de Gerri. Recordem que des de fa uns mesos, la gestió d’aquest espai, situat a tocar del poble de Gerri de la Sal, ha estat assumida pel Parc Natural de l’Alt Pirineu. Es tracta d’uns terrenys que actualment són de la Generalitat, però que abans eren propietat de Forestal Catalana i que van servir durant anys per produir plantes que després s’utilitzaven per repoblar els boscos que es malmetien amb les feines d’extracció de fusta.
L’alcaldessa de Baix Pallars, Anna Sentinella, explica que a Gerri fa molt de temps que es reivindica “la necessitat de recuperar aquest espai, ja que és un tresor”. Fins ara, l’Ajuntament no tenia recursos per dur-hi a terme cap gran actuació, però gràcies al fet que el Parc Natural n’ha assumit la gestió, “se’ns ha obert una nova oportunitat”.
L’objectiu, explica Sentinella, és elaborar un projecte per tal que “l’espai quedi arreglat i recuperat i se li pugui donar un caire pedagògic i educatiu, que sigui un lloc d’aprenentatge i també un espai lúdic on els nens aprenguin la història del poble i el seu entorn tot jugant”.
Procés participatiu
Per fer aquest projecte, però, es vol comptar amb la participació i la implicació de la mateixa gent del poble. És per això que aquest dissabte s’ha organitzat aquesta primera jornada participativa, “perquè ens sembla que és la millor manera de fer arribar aquesta informació i que la gent se senti seu el projecte”. En aquest sentit, l’alcaldessa s’ha mostrat molt satisfeta de la participació que hi ha hagut i ha assegurat que “reforça aquesta manera de treballar que tenim des de l’Ajuntament, de comptar amb els veïns i veïnes del municipi a l’hora de decidir les coses importants”.
La idea de la jornada, ha explicat, “era escoltar què vol la gent del poble per aquest espai, que deixin volar la imaginació i, a partir d’aquí, que el projecte vagi evolucionant en funció dels recursos que hi hagi”. Des del Parc Natural de l’Alt Pirineu ja han contractat a un enginyer forestal, que serà l’encarregat d’elaborar aquest projecte, juntament amb un herborista local, comptant amb les aportacions dels veïns i veïnes.
El director del parc, Marc Garriga, explica que l’espai “és molt adequat perquè està molt al costat del poble i té un gran potencial sobretot pel que fa a l’educació ambiental d’escolars i famílies”. A més, afegeix que “també ens pot ajudar molt amb el projecte que tenim en marxa de conservació de l’agrodiversitat del parc i del Pallars, amb les varietats locals que anem recuperant”. Per Garriga, doncs, el fet de tenir una zona de planter on es pugui donar a conèixer tota aquesta diversitat que té el territori és molt positiu.
Pel que fa als terminis, l’objectiu és tenir redactat el projecte de què es vol fer al Planter d’aquí a un mes i fer una primera inversió de com a màxim 40.000 euros aquest primer any. Després, s’aniran programant la resta d’inversions a fer al llarg dels pròxims anys, en funció del projecte que es decideixi tirar endavant.
Taxa al CO2
Pel que fa al finançament, Garriga ha detallat que el projecte es beneficiarà de la taxa al CO2 que s’aplica als vehicles des de fa pocs mesos. Un 50% es destina a la lluita contra el canvi climàtic i l’altra meitat va a projectes relacionats amb la biodiversitat. “Això fa que els espais protegits puguem tenir més recursos per fer inversions d’aquest tipus”, remarca Garriga.
A banda de la part estricta de planter, la finca de la Generalitat també disposa d’un barranc restaurant fa 100 anys, que Garriga considera que té un gran valor patrimonial, així com l’espai del ‘xiringuito’, una sèrie de feixes o l’espai de rapinyaires. “En definitiva, una sèrie de parcel·les, totes de propietat pública, que es poden convertir en un equipament molt interessant”, conclou.