Per tal de donar un impuls a les energies renovables, el Consell Comarcal de Cerdanya està treballant en un pla que, entre altres projectes, estudia instal·lar panells solars en 51 edificis d’equipaments públics. Tots els municipis seran objecte d’aquest estudi.
A Prullans, per exemple, l’equip de govern confia que els resultats que s’obtinguin els permeti afavorir el consum de noves fonts d’energia a edificis com l’ajuntament, l’escola o els locals socials. L’alcalde, Albert Maurell, ha explicat que “actualment, els dos locals socials els escalfem amb calderes de gasoil i voldríem avançar en l’àmbit de les energies renovables”. És per això, ha afegit, que “estem a l’espera del que ens diu aquest estudi, perquè ens encamini cap on hem d’anar”.
Des del consistori han explicat que, un cop coneguin les inversions que s’han de fer en matèria d’energies renovables, s’acolliran a les subvencions europees Next Generation per tirar-les endavant. Primer, però, el Consell Comarcal vol comprovar el potencial que té la comarca per a generar energia solar fotovoltaica per a autoconsum o consum compartit, aprofitant les 3.000 hores de sol a l’any que té la vall.
En el cas de Prullans, Maurell ha apuntat que “dins del paquet de les energies renovables sembla que on tenim més potencial és amb les plaques fotovoltaiques, així que suposem que intentarem aprofitar aquest sol per produir energia i escalfar les dependències municipals”. Des de l’ajuntament també han explicat que fa temps que treballen per incorporar energies renovables. En aquest sentit, darrerament han instal·lat llums led a tot l’enllumenat públic, el que ha suposat un estalvi energètic i econòmic per a les arques municipals.
L’estudi, liderat pel Consell Comarcal amb l’impuls de les diputacions de Girona i Lleida, contempla la instal·lació de plaques a quinze edificis de Bellver de Cerdanya, onze de Lles o nou de Montellà i Martinet, entre d’altres. L’ens cerdà ja ha tret a licitació l’estudi, que compta amb un pressupost d’uns 15.000 euros.