El sector hoteler de Cerdanya es mostra preocupat per les anul·lacions de grups de les pròximes setmanes. L’anunci de noves restriccions fet just abans de Nadal per frenar els casos de covid ha provocat que grups nombrosos d’escolars o d’empreses que acostumen a passar uns dies a la comarca durant els mesos de gener i febrer hagin decidit anul·lar les reserves.
En aquest sentit, la portaveu de l’Associació d’Hotels i Càmpings de Cerdanya, Núria Vidal, ha indicat que “les restriccions ens han generat moltes cancel·lacions d’incentius d’empresa i de grups d’esquiadors per ara els mesos de gener i febrer”. Tot i que els clients que viatgen per lliure segueixen amb un nivell de reserves similar al d’hiverns prepandèmia, el fet que els grups que tenien reserva s’estiguin fent enrere “ens penalitza, ja que són els que ens permeten donar feina i ocupació durant la setmana”, ha lamentat Vidal.
Pel que fa a les vacances de Nadal i Reis, els hotelers cerdans s’han mostrat satisfetes de l’ocupació que s’ha registrat aquests dies, ja que no s’ha arribat a les xifres d’abans de la pandèmia però gairebé. Per Nadal, les reserves han rondat el 80%. Els dies de més reserves, però, han estat al voltant de Cap d’Any, quan s’ha fregat el ple absolut. A més, alguns han aprofitat aquest darrer cap de setmana després de Reis per desplaçar-se a Cerdanya, de manera que es preveuen assolir ocupacions d’entre el 80 i el 85%. “Tal com han caigut les dates ens ha anat perfecte per poder fer una mica de pont i tirar fins al dia 10”, ha indicat Vidal. Davant d’aquesta situació, i tot i ser xifres una mica inferiors a les d’hiverns precovid, la portaveu dels hotelers cerdans ha deixat clar que “són molt positives, i més si pensem que l’any passat estàvem tancats”.
Plantilles confinades
La neu i l’esquí han tornat a ser un dels principals reclams per passar aquests dies festius a la comarca. En aquest sentit, els hotelers celebren que la temporada comencés enguany tan aviat, amb la nevada d’abans de la Puríssima. Una de les dificultats a què s’ha hagut d’enfrontar el sector, però, han estat els contagis entre les plantilles de treballadors, ja que la majoria són establiments familiars. Això, asseguren, els ha obligat a fer grans esforços per substituir el personal afectat i complir amb els protocols de seguretat sanitària.