MARIA FORMENTI (Bellver de Cerdanya).- L’Escola Mare de Déu de Talló, de Bellver de Cerdanya, acaba d’instal·lar a les portes del centre una màquina expenedora on ven les racions sobrants de menjar. Aquesta iniciativa va en la línia de l’escola per conscienciar els alumnes sobre la importància de no malbaratar els aliments, una tasca que es treballa, sobretot des del menjador escolar, on també es pesen les restes de menjar i es donar l’oportunitat als infants de dir si tenen molta o poca gana abans de servir-los. Les racions es venen a un preu simbòlic d’un euro.
Per Ester Colomé, responsable del menjador de l’escola, “els menjadors escolars sempre hem de tenir racions de més per si algú vol repetir o si passa un imprevist, i per això ens en sobren cada dia”, i afegeix que “amb aquesta iniciativa volíem recuperar-les i ser coherents amb el projecte de residus zero que estem fent”.
El projecte impulsat per l’Ajuntament i la fundació del País Basc Residuos Cero és pioner a Catalunya, ja que no només té com a finalitat no llençar el menjar que sobri dels àpats escolars, sinó també involucrar els infants en la conscienciació de l’aprofitament alimentari. Per això, són els mateixos estudiants els que encarreguen d’etiquetar i conservar els àpats, i l’endemà posar-los a la màquina a disposició dels veïns i veïnes, un cop envasades, termosegellades.
La Jana Romero, alumna de l’escola està molt d’acord amb aquesta iniciativa “perquè així altra gent pot aprofitar el menjar que fa l’Ester, que està molt bo, tant per dinar o sopar per un euro, que és un preu molt barat”.
La iniciativa ha estat molt ben rebuda per totes les parts i les poques safates biodegradables que s’han posat a la venda s’han exhaurit a primera hora del matí. De fet, l’objectiu és que la màquina estigui pràcticament buida perquè voldrà dir que s’han calculat bé les racions.