JOSÉ BERGÉS (Aramunt).- Aramunt, al municipi pallarès de Conca de Dalt, acollirà el propers 1 i 2 de febrer la segona edició de la Fira d’Oli del Pirineu, una mostra que reunirà productors locals tant d’oli com d’altres productes agroalimentaris, així com maquinària agrària i artesania. L’objectiu és posar en valor l’elaboració local i la importància de les fires temàtiques representant una identitat pròpia.
La fira, que compta amb una completa programació, està estructurada en dues parts, una més tècnica que tindrà lloc dissabte, i un altre més social, diumenge.
Dissabte, 1 de febrer
Un cop inaugurada per la delegada del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, Sílvia Romero, el president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Ramon Jordana, i l’alcalde de Conca de Dalt, Marc Sans, es presentarà el catàleg de varietats d’olivera del Pallars Jussà, a càrrec d’Oriol Sullà, president de l’Associació de productors d’oli del Pallars, que estarà acompanyat per Antònia Ninot, tècnica de l’IRTA i Job Roig, especialista en varietats locals. A la tarda, tindrà lloc una jornada sobre la comercialització de l’oli d’oliva organitzada per l’Escola Agrària del Pallars al Molí d’Oli d’Aramunt. Durant la mateixa s’analitzarà el cas pràctic de Cal Portalé de Claverol.
Com explica Marc Sans, “aquesta fira està molt arrelada al poble i potser per això l’any passat la fira va tenir tan bona acollida, i és que tenim el molí, on molts veins del poble i de la comarcfa venen a moldre les olives, i és una infraestructura molt coneguda”.
Finalment, diumenge, segon dia de la Fira, arrencarà amb l’apertura al públic de les parades d’oli, maquinària agrària i productes agroalimentaris situats a la carpa de la Fira, on tindrà lloc un esmorzar-degustació de l’oli de temporada, així com un tast d’olis de varietats locals i un taller dels diferents usos que té l’oli d’oliva a la cuina. Finalment, la fira tancarà amb un vermut-concert amb el grup Ribatònics.
A més, durant el matí de diumenge es podrà visitar el molí d’oli d’Aramunt.