REDACCIÓ (Pirineu).- Les entitats Pirineu Viu i la Plataforma contra l’ampliació de l’aeroport denuncien que el model turístic basat en grans infraestructures i serveis pensats exclusivament per a persones d’alt poder adquisitiu, com segons ells, l’Aeroport Andorra-la Seu, suposa una despesa pública desorbitada, perjudica greument les economies locals, empitjora la crisi de l’habitatge i és insostenible en el context de l’actual crisi climàtica.
Aquestes organitzacions critiquen la seva subvenció amb diners públics per part del Govern andorrà i balear. D’una banda, la construcció de l’aeroport, i d’una altra, la promoció de rutes aèries, les subvencions al sector privat i la campanya per pagar fins al 70% dels bitllets d’avió per fomentar la línia Mallorca-Andorra. A més, segons ha denunciat la Plataforma mallorquina contra ampliació de l’aeroport, el Consell de Mallorca ha destinat fons públics a promocionar la ruta aèria amb la Seu d’Urgell i a subvencionar-hi viatges a la neu per a joves amb el 70% del viatge pagat (avió, hotel, esquí…). “Es trist que mentre els joves pateixen de primera mà la crisi de l’habitatge o l’encariment dels preus, les despeses públiques en matèria de joventut vagin enfocades a finançar uns viatges a la neu. El que contribueix a la turistificació de l’economia” ha exposat, Pere Joan Femenia, portaveu de l’entitat mallorquina.
En el cas del Pirineu, les entitats recorden que “l’aeroport només serveix per portar visitants d’alt poder adquisitiu, com residents del nord d’Europa que passen temporades a Mallorca i que busquen una destinació turística com Andorra”. Des de Pirineu Viu consideren que “aquest tipus d’infraestructures, lluny de beneficiar les veïnes del territori, perpetuen el monocultiu turístic, fan augmentar els preus de l’habitatge i expulsen la població local”. Han recordat la multitudinària manifestació del passat 6 de desembre a la Seu d’Urgell, on 4.000 persones del conjunt del Pirineu van inundar els carrers de la capital alt urgellenca per exigir solucions per “abaixar el preu dels lloguers”.
Les dues plataformes socials demanen, des de fa anys, entre altres, aturar la promoció i subvenció turística amb diners públics, així com aturar l’obertura de noves rutes aèries, ja que “només contribueixen als problemes de la turistificació, augmentant la pressió humana al territori, fomentant l’especulació de l’habitatge i contribuint a la crisi climàtica”. Les entitats reclamen un canvi radical en les polítiques públiques tant a Mallorca com al Pirineu. Segons elles, cal deixar enrere les inversions en infraestructures turístiques i apostar per la diversificació econòmica, amb sectors com l’agricultura i la indústria, que generin ocupació estable i de qualitat. Conclouen que “només així es podrà reduir el preu de l’habitatge, oferir feina estable i garantir que aquests territoris continuïn sent llocs per viure, i no es converteixin en parcs temàtics destinats exclusivament al turisme de luxe”.