REDACCIÓ (Madrid).- El Pirineu concentra la pràctica totalitat de l’oferta de càmpings, encara que la comarca de la Noguera també forma part d’un sector que s’ha convertit en un referent del turisme de natura, segons un estudi de la Càtedra de Turisme d’Interior i Muntanya de la Universitat de Lleida (UdL), que compta amb la col·laboració del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida. L’informe, elaborat pel professor de la UdL Jaume Macià i que s’ha fet públic aquest dimecres durant la inauguració de la fira FITUR a Madrid, assenyala que en els darrers 20 anys els càmpings han viscut un procés de modernització i diversificació que els ha posicionat com un model a seguir en termes de sostenibilitat.
L’estudi assenyala que entre 2004 i 2024, la demarcació ha guanyat dos càmpings i 4.172 places, arribant a 64 establiments amb 22.908 places. En el mateix període, el nombre de turistes ha augmentat un 44%, passant de 177.925 a 255.788. Així mateix, les pernoctacions han augmentat un 45% en els darrers 20 anys, arribant a 795.915 el 2024.
El vicepresident del Patronat de Turisme, Juan Antonio Serrano, ha destacat que “els càmpings ens ajuden a promocionar el nostre model turístic sostenible i l’oferta de natura”. Així mateix, la presidenta de Càmpings de Lleida, Cel Feliu, ha assegurat que els turistes que reben els establiments de la demarcació són principalment catalans i espanyols, amb entre un 10% i un 15% de turistes internacionals. Feliu ha apuntat que aquest fet “obre una oportunitat per captar més visitants estrangers” i alhora potenciar la desestacionalització i diversificar els mercats.
Per la seva part, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha remarcat la importància que té participar en esdeveniments com FITUR. La demarcació compta amb tres taulells, un pel Pirineu, un per les Terres de Lleida i un tercer per la Val d’Aran. A més a més, Talarn ha destacat que “la gent té molt interès en tots els projectes que s’estan desenvolupant a Lleida”.
La inauguració de FITUR també ha comptat amb l’assistència dels vicepresidents Agustí Jiménez i Rosa Pujol, el vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica, Jordi Verdú, i una àmplia representació dels consells comarcals i ajuntaments de les comarques de Lleida.
El Patronat de Turisme presenta a FITUR les novetats del Pirineu i les Terres de Lleida. Entre elles destaquen el nou projecte de promoció del turisme ornitològic, que es presentarà aquest dijous, “Ells Ulls de la Història” del Centre d’Interpretació d’Art Rupestre del Cogul, o la iniciativa Pallars Gastronòmic.
Vilaller, un “Poble màgic”
Vilaller ha presentat aquest migdia el seu patrimoni i tradicions a l’estand de “Pobles màgics”. Aquest municipi de l’Alta Ribagorça és l’únic de Catalunya que té aquesta certificació, i enguany centra la seva promoció a FITUR en la gastronomia.
La Val d’Aran, nominada al “Premi Destí Rural Emblemàtic d’Espanya”
Aquest dimecres tindrà lloc la trobada dels nominats als “Premis Mencey Futurista d’Honor 2025”, concedits per FUTURISMO, el Fòrum per Empresaris i Professionals del Turisme d’Espanya. La Val d’Aran ha estat nominada al “Premi Destí Rural Emblemàtic d’Espanya”. Els guanyadors es donaran a conèixer el dia 17 de febrer.
Presentació de la Ruta dels Llacs
Aquesta dimecres a la tarda, a l’estand de la Xarxa de Geoparcs, el Geoparc Orígens presentarà la Ruta dels Llacs. El recorregut, de 107 quilòmetres, uneix Lleida ciutat i la Pobla de Segur i transcorre paral·lel a la línia de tren de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. La Ruta dels Llacs és una de les principals novetats de la demarcació de Lleida i transcorre per les comarques del Segrià, la Noguera i el Pallars Jussà.