REDACCIÓ (Estamariu).-
El proper 25 de gener tindrà lloc el primer taller de la tercera edició del cicle ‘Tastet d’Oficis’ que organitza la Fundació Planes. Enguany, l’entitat ha preparat 11 nous sessions formatives sobre oficis que tenen en el món rural el seu lloc ideal de realització. Les sessions tindran lloc a Estamariu i Bescaran (Alt Urgell), majoritàriament, així com als obradors dels formatgers participants.
De temàtiques tan diverses com ara teixir amb teler, fer formatges ser guia de muntanya, cuinar amb bolets o saber fer una farmaciola natural, però també d’altres feines que es poden fer de manera deslocalitzada com copywriter o creadors de podcasts, els tallers estan dirigits i conduits per professionals que viuen i treballen, majoritàriament, al Pirineu.
Tots els tallers, que volen impulsar la microemprenedoria, fomentar la sobirania al món rural, i posar en valor la cultura, la natura i el saber fer dels territoris de muntanya, tenen un cost de 50€, que reverteixen íntegrament en els formadors, i una durada d’un dia.
En l’edició del 2024 hi van participar gairebé 130 persones, de les quals el 75% van ser dones i el 25% homes. El 35% van ser habitants d’Estamariu i Bescaran, i el 65% de la resta de l’Alt Urgell, Andorra i Catalunya.
La Fundació Planes Corts
És una entitat privada sense ànim de lucre que vol promoure el desenvolupament sostenible de les comunitats d’Estamariu i Bescaran, creant oportunitats de treball, qualitat de vida i cultura per al conjunt dels seus habitants. L’entitat s’aixopluga sota el llegat de Joan Planes Vila, fill d’Estamariu i destacat empresari català, fundador del grup Fluidra.