REDACCIÓ (Vielha).- El coworking d’HèPic, el centre d’innovació territorial del Conselh Generau d’Aran, tanca l’any amb excel·lents resultats. Aquest espai on treballar en remot que acull tant a persones residents a la Val d’Aran, com als visitants, ha estat utilitzat al llarg de 2024 per 10 persones amb plaça fixa, i s’han tramitat 68 sol·licituds per al seu ús temporal.
L’espai disposa de 16 llocs de treball amb escriptoris compartits, connexió a internet, una impressora, tres sales per fer reunions, un bany i una zona d’office amb nevera, microones i cafetera. Tot preparat per oferir un ambient d’oficina adient per totes aquelles persones que fan teletreball i necessiten realitzar videoconferències i tenir reunions confidencials.
S’hi pot accedir en dues modalitats: una, de curta duració per aquells que han de treballar en remot durant menys de dues setmanes, i l’altra, de llarga duració per a les persones que viuen a l’Aran i treballen per una empresa de fora, o emprenedors que encara no disposen d’oficina pròpia.
Tal i com afirma el conselhèr d’Innovació, Oriol Sala: “La creació d’aquestes oficines de treball compartit té com a objectiu l’atracció i retenció de talent al territori, oferint l’oportunitat de desenvolupar una trajectòria professional en àrees especialitzades, sobretot aquelles relacionades amb les noves tecnologies, des d’un territori de muntanya com la Val d’Aran”. I afegeix: “Així com, posar a disposició un lloc on es puguin generar sinergies entre professionals de sectors diferents i crear noves línies de treball o projectes comuns”.
A més a més, del 14 a la 27 d’octubre, el coworking va ser el lloc de treball dels participants del projecte Catalunya Rural Hub per als quals es va habilitar l’aula de formació. Aquest programa va permetre a 10 persones amb intenció d’instal·lar-se en un territori de muntanya poder fer una prova pilot a Vielha descobrint les facilitats de treball en el remot del coworking. També van poder conèixer els beneficis de viure a Aran a través de diferents visites a empreses amb base tecnològica i un programa d’activitats culturals i al medi natural molt complet.
Tal com indiquen les dades, el 70% de les persones que han utilitzat el coworking de llarga estada i el 53,3% de les sol·licituds d’accés temporal, han sigut dones, demostrant que a l’any 2024 l’espai ha sigut majoritàriament freqüentat per dones.
Pel que fa a la procedència, el 70% dels visitants de curta duració i el 50% de les persones amb plaça fixa han sigut de la província de Barcelona mostrant una clara predominança d’usuaris/es són d’aquest origen. De les persones que assisteixen assíduament al coworking, només dos són nascudes a Aran.
En aquests més de dos anys de funcionament, aquest servei ha propiciat unes dinàmiques professionals molt positives per totes les persones usuàries de les dues modalitats i ha facilitat la conciliació entre la passió pels esports de muntanya i el treball, promovent l’estada i arribada de nous professionals al territori.