REDACCIÓ (Vall de Boí).- L’Arxiu Comarcal de l’Alta Ribagorça ha creat un recurs digital que recull de manera exhaustiva tota la documentació, amb independència del seu suport o tipologia, referent a l’església de Sant Climent de Taüll, en els seus aspectes històrics artístics i arquitectònics, especialment aquella sorgida de les recerques i intervencions realitzades des de l’entrada del segle XX fins a l’actualitat. Aquest recurs és una de les iniciatives que la Direcció General de Patrimoni Cultural ha posat en marxa amb motiu de la commemoració dels 900 anys de la consagració de les esglésies de Sant Climent i Santa Maria de Taüll centrades a apropar aquests monuments al gran públic.
La recopilació d’informació es publicarà al portal “Arxius en Línia” com a col·lecció sota el títol Corpus Taüll: Fonts per a l’estudi de Sant Climent de Taüll, la qual no pretén catalogar de nou aquella documentació descrita i accessible en línia, sinó elaborar unes descripcions sumàries, de presentació i de reclam (amb descriptors que enllacin cap a Sant Climent de Taüll), que derivin a catàlegs elaborats pels titulars de la documentació, on consten les condicions d’accés i de reproducció dels objectes digitals en línia.
El projecte consta de dues fases: una primera de localització, recopilació i enregistrament d’aproximadament un miler de fonts primàries i secundàries, tant de caràcter textual, icònic, gràfic, com bibliogràfic i audiovisual, distribuïda per arxius públics i privats, i altres centres de documentació i d’informació, i una segona fase de sistematització de la informació que respecti tant la procedència original de la informació, com l’ampliació i millora del context de cada element. S’ha emprat una estructura arxivística a partir de la qual es puguin recuperar fotos, vídeos, documents, publicacions i altres dades relatives a Sant Climent de Taüll.
La iniciativa, que ha requerit de la participació de la Subdirecció General d’Arxius i Gestió Documental, ha donat com a resultat una col·lecció de consulta oberta que posa a disposició tant del públic general com de professionals i estudiosos del patrimoni, l’alt volum d’informació i coneixement que deriva de les nombroses actuacions efectuades i que actualment és poc accessible i dispersa.
Per fer-ho possible s’ha sol·licitat la participació de 42 institucions públiques i privades catalanes, així com particulars que disposaven alguna mena de contingut relacionat amb el monument romànic. Aquest procés de participació es perllongarà en el temps i en el decurs dels propers mesos s’espera la recepció de centenars de digitalitzacions relatives a Sant Climent de Taüll.
Aquesta experiència de documentació exhaustiva i difusió oberta de la informació recopilada sobre un element essencial del patrimoni català com és Sant Climent de Taüll, vol tenir alhora un caràcter pilot de cara a la seva extensió per altres monuments històrics igualment significatius del país.