JUDIT PUJOL (Estamariu).- Una vintena d’alumnat del Màster en gestió d’àrees de muntanya ha visitat Estamariu per conèixer diferents iniciatives impulsades al municipi. Una d’elles ha estat el futur obrador làctic compartit, a càrrec del formatger Salvador Maura, responsable del disseny de l’espai i de la posada en marxa. L’equipament tindrà capacitat per a produir 12.000 kg anuals en ple rendiment, i es llogarà per dies.
Com explica Salvador Maura, formatger i responsable de l’obrador, hi poden conviure els formatges artesans i els de llet crua: “No crec que siguin competència, sinó que es complementen; hi ha lloc per moltes més formatgeries”. I ha afegit que “estem parlant de produccions petites d’un alt valor afegit que poden mantenir la família del formatger”.
La jornada ha servit per apropar-se a iniciatives de la Fundació Planes Corts amb l’objectiu de fixar població al municipi i assegurar-ne la qualitat de vida.
Segons valora Marçal Segarra, alumne del Màster, de moment “estem veient la viabilitat econòmica dels projectes que s’estan iniciant, el potencial turístic que poden tenir aquests àmbits d’actuació, també el tema de l’habitatge, i el de cultura i patrimoni”.
Per Daniel Paül, coordinador del Màster, “la gran solució a les zones de muntanya ha de venir precisament de potenciar aquests recursos propis perquè si ho hem de portar des de fora, ens costarà molt”.
S’espera que el perfil de l’alumnat, amb especialistes sobretot en geografia, però també en arquitectura o filosofia, aporti nous punts de vista. Per ajudar-los, Montse Ferrer, directora de la Fundació Planes Corts, comenta que han ofert “la possibilitat de col·laborar amb aquest màster de la Universitat de Lleida per fer treballs de pràctiques o de fi de grau”.
Finalment, la valoració d’Eva Fiter, directora d’IDAPA n’és molt positiva perquè “és gent jove que té ganes de venir a treballar a la muntanya, sigui aquesta o una altra de l’àmbit pirinenc, que busquen solucions que potser nosaltres ni tan sols ens hem plantejat, perquè la seva visió és diferent i això ens ajuda a innovar”.
La visita s’emmarca en la celebració del Dia Internacional de les Muntanyes, aquest dimecres 11 de desembre.