FERRAN BLANCH (Tremp).- El passat divendres es van donar a conèixer els resultats dels estudis realitzats durant tres anys a diverses parcel·les del Pallars Jussà. Les investigacions han explorat la reacció de diferents cultius en camps llaurats i no llaurats per comparar qualitats i, sobretot, per poder adaptar-se al canvi climàtic. L’acte va tenir lloc a l’Epicentre de Tremp.
Com va exposar Jordi Puig, assessor agrícola de l’Espigall, “exposem els resultats de la campanya agrícola 2023-2024 de les parcel·les experimentals que s’han fet a la comarca amb cultius de diversos cereals i lleguminoses que s’han plantat i sobre com s’han desenvolupat al llarg d’aquest temps”. L’objectiu de l’experiment ha estat comprovar quines han estat les varietats que s’han adaptat millor a les condicions de canvi climàtic, i també esbrinar quines funcionen millor segons les condicions.
Per la seva banda, Joan Romanyà, biòleg del Sòl i professor de la Universitat de Barcelona, va explicar les diferències que es van donar entre plantar en terra llaurada i no llaurada: “En la terra no llaurada costa controlar les herbes, i en la llaurada tenim més fixació biològica de nitrogen, els microbis reciclen millor el nitrogen retingut en la matèria orgànica”.
Una de les conclusions a què s’ha arribat és que els cereals s’adapten millor que les lleguminoses a la terra no llaurada perquè saben competir més amb les males herbes.