J.F.D. (La Seu d’Urgell).- El passeig Joan Brudieu de la Seu d’Urgell s’ha omplert aquest diumenge de públic, gustos i olors amb motiu de la XI Trobada d’Escudelles, Ranxos i Sopes Històriques. Una quinzena de colles han participat d’aquest esdeveniment que se celebra anualment fent l’elaboració del seu plat tradicional per oferir-lo i donar-lo a conèixer entre el públic. En total es calcula que s’han servit entre 8.000 i 9.000 racions en forma de tastet, per donar l’opció als assistents de tastar-les totes.
La trobada ha estat impulsada per la federació que agrupa diferents col·lectius de poblacions d’arreu de la geografia catalana. A més, també hi ha participat dues colles andorranes, d’Andorra la Vella i de Sant Julià de Lòria, i una d’italiana provinent de Varallo, a la regió del Piemont. La colla amfitriona ha estat la Confraria de Sant Antoni Abat de la Seu d’Urgell, que va ser una de les fundadores de la federació. En aquesta edició també s’ha aprovat la incorporació a l’entitat de tres nous membres, les colles pallareses de Talarn, Isona i Rialp, que han complert el requisit necessari de tenir com a mínim 100 anys d’història.
![](https://pirineusdigital.cat/wp-content/uploads/2024/11/image00010-1-1030x773.jpeg)
![](https://pirineusdigital.cat/wp-content/uploads/2024/11/image00010-1-1030x773.jpeg)
Les olles s’han posat a bullir ja a quarts de sis del matí i les primeres racions s’han començat a servir a la una del migdia, després de fer la presentació oficial conjunta de tots els plats. “L’objectiu no es fer competència sinó exposar la realitat de cada poble”, ha comentat Joan Vilarrubla, membre de la Confraria de Sant Antoni Abat, que també ha detallat que es volen teixir vincles amb altres països perquè l’objectiu a llarg termini és presentar una candidatura per ser Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.
![](https://pirineusdigital.cat/wp-content/uploads/2024/11/image00006-1-1030x773.jpeg)
![](https://pirineusdigital.cat/wp-content/uploads/2024/11/image00006-1-1030x773.jpeg)
A banda de la jornada de diumenge, el programa també va incloure aquest dissabte una conferència de l’historiador urgellenc Lluís Obiols, un concert de música tradicional i un ball de nit.
És la segona vegada que la capital urgellenca acull la trobada, després de fer-ho el 2014. El relleu l’agafarà l’any vinent la població de Gelida.