J.F.D. (Esterri d’Àneu).- Esterri d’Àneu ha acollit durant aquest cap de setmana la IV Trobada Feminista Internacional sobre la Cacera de Bruixes. Prop d’un centenar de persones han assistit a les diferents ponències i activitats que s’han organitzat entre dissabte i diumenge en les quals s’ha volgut aprofundir en aquest episodi històric i en les seves connexions amb el present des d’una perspectiva de gènere.
Les conferències, que s’han fet a la sala d’actes de l’ajuntament, han anat a càrrec de diverses especialistes i activistes, amb ponents d’Itàlia, Suïssa o Colòmbia. Ha destacat la intervenció de la filòsofa Sílvia Federici, una de les teòriques més influents sobre la qüestió a escala mundial. A banda de la vessant històrica, la trobada també ha volgut posar el focus en el que denominen “caceres actuals” a través d’experiències de defensores del dret a l’avortament o de la terra i el medi ambient. Un moment especialment emotiu ha sigut la presentació del llibre ‘Rebrembi’ sobre el cas d’Elvira Condó, dona aranesa que va ser acusada de bruixeria mentre feia de llevadora. La seva història s’ha recollit al llibre titulat ‘Rebrembi’ i ha sigut recordada per la seva neta, María Elvira Rubio Ander.
La trobada ha estat organitzada per la ‘Campanya per la memòria de les dones perseguides per bruixeria’, un moviment internacional que es dedica a investigar la caça de bruixes des dels seus orígens fins a l’actualitat i a impulsar accions de reparació i denúncia. S’ha emmarcat dintre els actes de commemoració del sisè centenari de la primera llei contra la bruixeria a Europa, promulgada a les valls d’Àneu el 1424.
“Era molt pertinent fer-la aquí als Pirineus perquè va ser l’epicentre, l’inici de la persecució a la bruixeria, és un acte simbòlic”, ha expressat Núria Morelló Calafell, organitzadora i membre de la campanya.
Amb motiu d’aquesta efemèride, el Consell Cultural de les Valls d’Àneu, el Festival Dansàneu i la Universitat de Barcelona han programat actes durant tot aquest últim any, com un congrés internacional, espectacles artístics, una exposició i diverses publicacions. “Aquesta trobada incorpora la tan necessària mirada de gènere, que complementa el treball d’historiadors, artistes i divulgadors per donar una imatge 360 al que és estrictament la qüestió de la bruixeria”, conclou la directora del Dansàneu, Rut Martínez.