JUDIT PUJOL (Pont de Bar).- Una de les darreres xerrades del cicle ‘Desenterrant el passat’ s’ha centrat en la història de la construcció de la carretera entre la Seu d’Urgell i Puigcerdà. Els historiadors Daniel Fité, Lluís Obiols i Erola Simon han donat a conèixer el procés de creació de la via en un dels espais que va comportar més dificultat, el Baridà, en una conferència a l’Hotel balneari dels Banys de Sant Vicenç.
Com ha explicat Obiols, “les dificultats del terreny són una de les coses que ja plantejaven en el primer avantprojecte de la carretera, l’any 1859, que feia que tècnicament fos més complicat i més car perquè en un lloc amb tant desnivell s’havien de fer murs de contenció i s’avançava molt lentament”.
Les obres van començar, des de la capital urgellenca, a finals del segle XIX, quan es transitava amb cavalleries, i van acaba el 1915, quan ja es circula amb automòbil.
Sobre això, Simon, ha detallat que abans de la carretera “la gent pujava i baixava de la Seu amb mercaderies però ho havien de fer a lloms de les mules i els cavalls per camins difícils i perillosos, per tant no era una comunicació còmoda”.
El cicle tancarà aquest dimecres amb la presentació del llibre Simbologia i pensament màgic al Pirineu.