REDACCIÓ (Isona i Conca Dellà).- Aquest cap de setmana, Isona i Conca Dellà ha celebrat la seva tradicional fira de bolets, Boletus, que enguany, ha arribat amb força bolets gràcies a les pluges dels últims mesos. Com a novetat, ha durat de divendres a diumenge per donar cabuda a totes les activitats previstes.
![](https://pirineusdigital.cat/wp-content/uploads/2024/10/Fira-Boletus-300x169.jpg)
![](https://pirineusdigital.cat/wp-content/uploads/2024/10/Fira-Boletus-300x169.jpg)
Les pluges de primavera, estiu i tardor han afavorit una excel·lent temporada boletaire als Pirineus i per això el nombre de parades, tot i ser una fira petita, s’ha mantingut, amb participants nous però també d’altres que no fallen cap any. Aquest és el cas d’Albert Porté Suárez, de la família Escardill d’Isona, que hi participa des de fa és de 30 anys: “Crec que és una fira molt cuca, familiar, en la qual hi participa gent dels pobles de la zona, a la qual ara venen menys forasters perquè es fan més fires”.
![](https://pirineusdigital.cat/wp-content/uploads/2024/10/Fira_boletus_2__1730031018_12808-300x169.jpg)
![](https://pirineusdigital.cat/wp-content/uploads/2024/10/Fira_boletus_2__1730031018_12808-300x169.jpg)
Un dels boletaires nouvinguts a la Fira ha estat Sergio, del Pont de Suert. La seva família es dedica al món dels bolets des de fa més de 50 anys, però no sempre hi acudeixen a la fira d’Isona perquè “cada any intentem anar a diferents perquè ens coneguin arreu del territori”. Sergio es molt satisfet amb la temporada d’enguany perquè “portem dos mesos agafant bolets, i de tot tipus”, un fet que s’ha notat i molt a la fira d’Isona.
La Fira ha dividit les activitats entre divendres i diumenge. Va començar, divendres amb el sopar de penyes; i dissabte va acollir la programació que fins ara es feia el diumenge, com a gran canvi. Finalment, aquest diumenge s’ha celebrat el tradicional concurs de cistelles i el concurs de penyes, organitzat pel centre cultural.
Una altra activitat que també ha estat molt important, i que va tenir lloc dissabte, va ser el Boletast, durant el qual diverses parades dels bars i restaurants del poble van despatxar tapes preparades majoritàriament amb bolets.
La fira està organitzada per l’Ajuntament en col·laboració amb l’Associació de comerciants, i des de l’any passat, s’hi ha sumat el Centre Cultural Cimadal, qui ha revitalitzat les penyes que es formen per la Fira.