MARIA FORMENTI (Llívia).- El Museu de Llívia continua la tasca de documentació del seu arxiu, un projecte que es va iniciar el 2017 i, des de llavors, s’ha fet cada any. Enguany, la documentació s’ha centrat en la recerca i investigació del fons de les farmàcies Amat de Sant Quirze del Vallès i Estrella de Barcelona. En total, s’han estudiat uns 1.500 objectes.
En el cas de la farmàcia Estrella, s’ha ampliat el que es sabia fins ara, tot fent recerca dels usos que tenien cadascun dels productes que hi havia en els flascons. Destaquen, especialment, diferents elements d’homeopatia de finals del segle XIX i primers del segle XX.
Com explica Gerard Cunill, director del Museu, el material “ens permet seguir la línia històrica que ha anat fent l’homeopatia al llarg del temps. És un tractament controvertit, però no per això no s’ha d’explicar en un museu”.
L’any 2022, el Museu llivienc va rebre les donacions de les farmàcies Amat i Estrella, les quals complementen la col·lecció que ja té l’equipament i que correspon a la farmàcia Esteva de Llívia. Tota la recerca i documentació que s’està duent a terme servirà per ampliar la seva museïtzació. Així ho detalla Cunill: “Ara, per exemple, estem en procés d’elaboració del projecte museològic dels àmbits de farmàcia i salut, que posteriorment es plasmarà en un projecte museogràfic”.
L’objectiu del museu, segons comenta Cunill és que “pugui abastar un ventall cronològic força ampli que expliqui l’evolució de la ciència farmacèutica a través d’uns cicles que són decisius per a aquesta, que són els segles XVIII, XIX I XX”.
Amb aquesta incorporació, el Museu de Llívia reforça el seu rol de centre de documentació i història de la medicina i la farmacologia.
La recerca ha anat a càrrec de dues investigadores de l’empresa Veraicon SL.