JUDIT PUJOL (La Seu d’Urgell).- Sessió, a la Seu d’Urgell, per assegurar l’arrelament dels joves al territori. Amb els principals reptes identificats anteriorment, la primera jornada s’ha centrat en dos idees: impulsar formació i que les administracions coneguin les preferències ocupacionals dels joves. En la proposta hi ha participat una vintena d’actors per a definir solucions.
Una d’aquests ha estat Teresa Botargues, de l’Oficina Tècnica de Transformació Econòmica, que ha establert els passos a seguir: “La primera fase és passar aquestes idees a propostes concretes. Això es farà d’aquí a finals d’any, i durant el primer trimestre de l’any vinent, hi ha la voluntat de convertir aquests projectes en un pla d’accions que es pugui desenvolupar durant la resta del 2025”.
La jornada, que ha organitzat sessions de treball dinàmiques, també ha comptat amb responsables d’entitats de Lleida i Barcelona, com per exemple, Sergi Torrent, del programa Mecanisme de Detecció d’Oportunitat a Acció, que ha explicat que “venim al territori per conèixer quines iniciatives s’estan duent a terme per posar-les en valor i poder-les ajudar-les a créixer i aconseguir un impacte”.
Entre les propostes, s’ha tractat la necessitat d’oferir estudis superiors a les comarques de muntanya, un punt fonamental per Christina Moreno, regidora de Joventut i Infància de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell: “Necessitem pensar en els nostres joves, i que el fet de desplaçar-nos per formació o per altres motius no sigui imposat. Aquest és el gran missatge, que no s’hagin de moure per manca d’oportunitats al territori”.
Segons Pere Sánchez, responsable de l’Àrea de Serveis Públics de CC.OO., “aquest és un territori que normalment està bastant deixat”, per això cal que “el jovent sigui capaç o vulgui optar per desenvolupar un projecte de vida aquí, i no només de feina”.
La proposta ha estat impulsada en el marc de l’Agenda Compartida per la Transformació Econòmica de les Terres de Lleida.