JUDIT PUJOL (Coll de Nargó).- El programa Investiga.edu va néixer fa quatre anys amb la voluntat d’apropar la recerca del món rural a les aules del territori més proper. Després d’haver arribat a més de 500.000 alumnes, el projecte es transforma, i aquest curs permetrà que l’arqueologia arribi a més centres educatius i ho faci de manera autònoma, a través del professorat.
Com explica Anna Bonet, tècnica del projecte, “hem decidit que tot el material educatiu generat es digitalitzés per fer un format obert al qual tothom hi pogués accedir, amb independència de si jo o la meva companya fem els tallers. És una manera d’aprofitar tota la feina feta fins ara pels equips de recerca i nosaltres mateixes”.
Amb la col·laboració dels Centres de Recursos Pedagògics de l’Alt Urgell, la Noguera i el Pallars, els docents podran accedir a una formació en línia. La iniciativa, reconeguda pel Departament d’Educació de la Generalitat, inclou materials digitals sobre la cova del Sardo, a la Vall de Boí, així com la rèplica d’algunes restes del jaciment de la Senyora de les Muntanyes, a Montanissell.
Segons manifesta Laura Pinta, l’altra tècnica d’investiga.edu, per preparar aquest material es van plantejar “quin era el potencial didàctic de l’arqueologia a nivell general, i sobre els dos jaciments triats, quins aspectes resultaria interessants treballar a l’aula”. A partir d’aquí han creat cinc activitats per a cadascun dels jaciments.
El projecte del Departament de Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona compta amb el suport d’IDAPA. El professorat interessat en la formació, que comença el 15 d’octubre, es pot posar en contacte amb el CRP de l’Alt Urgell.