REDACCIÓ (La Seu d’Urgell).- Portaveus de la plataforma Pirineu Viu han anunciat aquest dilluns la convocatòria de properes mobilitzacions al Pirineu per denunciar l’augment del preu de l’habitatge i la precarització laboral causada per monocultiu turístic. En els propers dies anunciaran les dates però la seva intenció és continuar el fil marcat per les “manifestacions històriques” que l’estiu passat van tenir lloc a Mallorca i Canàries.
Júlia Leigh Capdevila i Arnau Corberó han fet aquest anunci des de l’aeroport d’Andorra-La Seu, infraestructura on, segons han explicat, arriben tres jets privats al dia “per portar rics cap a Andorra, cosa que obliga als treballadors andorrans a baixar a viure a la Seu d’Urgell”. Mentre que, segons els portaveus de Pirineus Viu, “al Pirineu hi ha un llit turístic per cada habitant” i “un 60% d’habitatge són segones residències”, el jovent ha d’estudiar a fora i quan acaben els estudis tenen moltes dificultats per tornar a casa ja que, d’una banda, l’oferta laboral és precària i relacionada sobretot al turisme, i d’un altre, el preu de l’habitatge el fa inassumible.
Per aquest motiu, Leigh ha confirmat que aquest hivern les mobilitzacions arribaran al Pirineu. L’objectiu de la plataforma és reclamar un canvi de model socioeconòmic. Consideren que “no pot ser que el 70% de la nostra economia passi pel turisme”. Per això proposen “una planificació democràtica de la producció: mirar quines necessitats tenim, de quins recursos disposem i produir per tal de satisfer les nostres necessitats. Hem de ser la gent del Pirineu qui decideixi que es produeix i no la indústria turística”.
Segons ha exposat Corberó, “el Pirineu està al límit i cal una resposta col·lectiva a escala Pirineu”. Tots els col·lectius que conformen Pirineu Viu fan pinya “per fer front a les problemàtiques que es deriven de la turistificació al Pirineu”, i aquest hivern es focalitzaran a denunciar els problemes d’accés a l’habitatge a causa “d’una sobresaturació turística i de segones residències”.
Pirineu Viu agrupa una trentena d’organitzacions de les comarques de l’Alt Pirineu i l’Aran, Andorra, el Ripollès, el Berguedà i el Solsonès. Entre les organitzacions que hi participen destaquen sindicats d’habitatge, grups ecologistes, col·lectius transfeministes, sindicats laborals i casals i ateneus pirinencs. Consideren que el malestar de les persones del Pirineu “és una evidència que va quedar palesa en manifestacions multitudinàries com la que es va produir a Andorra per l’accés a l’habitatge i la que va tenir lloc a Puigcerdà en contra els Jocs Olímpics d’hivern”.