REDACCIÓ (Taüll).- Aquest dissabte s’ha projectat per primera vegada Lux Mundi, a l’església de Sant Climent de Taüll. Es tracta d’una experiència audiovisual única amb la creativitat digital de quatre estudis multimèdia catalans inspirada en els frescos de l’icònic absis de l’església, que es poden veure al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), i també es poden gaudir in situ amb la projecció de les pintures mitjançant un mapping creat fa 10 anys.
Els quatre artistes digitals, Alba G. Corral, Hamill Industries, Desilence i MASSO, reinterpreten les pintures originals des dels seu punt de vista i mitjançant la creativitat digital que els permet la tecnologia actual per crear un nou mapping que connecta herència cultural i tecnologia digital.
La consellera de Cultura, Sònia Hernández Almodóvar, que ha inaugurat la proposta, ha destacat que els quatres estudis i els artistes que han creat Lux Mundi són exemple de “la potència emergent de la creativitat digital catalana”, que també és “un motor de tracció per a la innovació cultural a Catalunya”. També ha apuntat que el 900 aniversari de la consagració de Sant Climent de Taüll ha de servir per “connectar tota l’herència i riquesa del meravellós escenari de l’església, amb les possibilitats creatives que ens ofereix la tecnologia actual”.
També han participat en l’acte l’alcaldessa de la Vall de Boí, Sònia Bruguera, i la directora general d’Innovació i Cultura Digital, Marisol López.
El nou mapping es podrà visitar a partir del 22 de setembre durant els caps de setmana i festius. Les entrades ja es poden adquirir al portal web del Consorci de la Vall de Boí.
En l’acte d’inauguració, un cop acabada la projecció de Lux Mundi, Playmodes ha interpretat l’espectacular peça audiovisual Astres, amb la col·laboració de l’Elvira Prado-Fabregat (text i veu). Playmodes utilitza raigs làser per apuntar als estels i dibuixar constel·lacions.
El projecte Lux Mundi és una iniciativa del Departament de Cultura a través de les direccions generals d’Innovació i Cultura Digital i de Patrimoni Cultural. L’acció s’emmarca en una de les prioritats del Departament de Cultura: innovar de manera transversal a tots els sectors culturals aprofitant el talent creatiu digital a Catalunya, un sector emergent però consolidat i reconegut a nivell internacional. De la mateixa manera, el patrimoni cultural català serveix de plataforma d’inspiració i d’impuls per a creacions contemporànies per ser compartides amb la ciutadania.