REDACCIÓ (Peramola).- El XII International Music & Dance Festival FESTIVAL DAYS IN ISTRA, a Croàcia, és un dels molts festivals de folklore que tenen lloc a Europa. Aquest està organitzat per la World Festival Association (WOFA), entitat de de prestigi, i els Bastoners de Peramola hi han participat del 22 al 27 d’agost de 2024. És un festival obert tant a nens com a joves i adults, i hi han participat conjunts folklòrics, grups corals i grups de dansa moderna. Segons els organitzadors, el leitmotiv del festival és presentar la tradició cultural de diferents països i oferir una oportunitat als membres dels grups d’ajuntar-se, d’establir relacions d’amistat i de presentar cultura a través de dansa i música.
El festival és un dels quatre esdeveniments de folklore que se celebren a Croàcia, aquest concretament a Pula (península d’Ístria), un pol turístic del país on rarament coneixen la cultura catalana. És per això que els Bastoners de Peramola l’han escollit per donar divulgar a Croàcia la tradició del ball de bastons i Catalunya, i no només allà, sinó davant de tots els grups d’altres cultures participants. En total, al Festival hi han participat 10 grups, dels quals els bastoners han estat l’únic grup català o de l’Estat. Els altres grups o colles participants eren polonesos, búlgars, romanesos, eslovacs o letons. Aquests grups han actuat tres dies: el dia 24 a Pula, el dia 25 a l’escenari del Festival al Complex Turístic Duga Uvala i el dia 26 novament a Pula, com a acte de cloenda.
Els Bastoners han assistit al viatge internacional, el cinquè en els darrers quatre anys, amb més membres i ballaires que mai, un total de 20, la qual cosa demostra el bon estat de salut de la colla i que aquest tipus d’activitat no només serveix per donar a conèixer la tradició a l’estranger, sinó per enfortir el grup i consolidar-lo. Cal recordar que els Bastoners de Peramola són l’única colla de l’Alt Urgell i una de les molt poques que hi ha al Pirineu, malgrat les clares arrels que té amb la fusta i el bosc.
Aquesta participació ha estat possible gràcies a la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida i l’Institut d’Estudis Ilerdencs, l’Institut per al Desenvolupament de l’Alt Pirineu i Aran i l’Ajuntament de Peramola.