FERRAN BLANCH (Tremp).- Durant tres dies, del 23 al 25 d’agost, el Mostremp ha contagiat d’esperit cinematogràfic la capital del Pallars Jussà. Tothom que s’ha atansat a Tremp aquests dies ha pogut gaudir d’una programació de qualitat, amb convidats especials i un jurat de luxe.
En aquest sentit, Dèlia Brufau, actriu i membre del jurat, ha volgut destacar la importància de l’existència d’aquest tipus de festivals “perquè permeten que curts o pel·lícules no tan comercials tinguin més visibilització”.
La inauguració va tenir lloc el divendres 23 amb La Lira ben plena per a visionar la primera de les sessions dels curts a concurs. Durant el dissabte, es van poder veure dues sessions més de la secció oficial, i una xerrada a càrrec del productor audiovisual Xavier Atance i l’inspector d’hisenda José Manuel Lizanda sobre els avantatges fiscals a l’hora d’invertir en cinema.
Tanmateix, falta més inversió i una aposta més clara des de les institucions per festivals d’aquest tipus. Almenys això és el que defensa Brufau, “perquè es puguin fer més pel·lícules, curts i sèries de qualitat i en català”. L’actriu creu que “tenim molt talent i malauradament, moltes vegades hem de marxar a l’Estat espanyol o a nivell internacional perquè aquí no hi ha cabuda per a tothom, i és una llàstima”.
El dissabte també va ser el dia del lliurament de premis, resultant guanyador el curt Shirampari, herencias del río de Lucía Flórez, Joel Cazorla i Diego Pérez. El jurat també va fer menció de dos curts més per la seva qualitat: Ovo, d’Stiv Spasojevic i Niuada, de Valèria Cuní. El premi del públic va ser per a Tumbas vecinas, de José Antonio Gutiérrez.
Segons Garcés, “la selecció dels guanyadors va ser molt difícil” amb treballs que “ens van transportar a diverses parts d’Espanya i del món”. Això va que el director consideri el Mostremp com “un gran festival”.
Finalment, el diumenge va haver-hi altres activitats com el col·loqui-vermut sobre l’influència del paisatge dins d’una obra audiovisual, amb el fotògraf Jordi Peró, el litògraf Carles Monegal, la ramadera Teresa Montanuy, el director de fotografia Diego Dussel i el director i membre del jurat Jesús Garcés.
Aquest últim s’ha especialitzat en la realització de documentals perquè, com ell mateix ha afirmat, “encara que jo em pogués inventar una història, mai seria tan sorprenent i màgica com la realitat”.
Tot plegat, una 13a edició de Mostremp que confirma que el cinema, i l’art en general, pot arribar a racons rurals i tan únics com el Pallars Jussà.