REDACCIÓ. (Les Valls d’Àneu).- El Festival de Cultures del Pirineu, també conegut com a Dansàneu, ha celebrat aquest diumenge una diada dedicada a Salvador Puig Antich, un dels màxims referents de l’antifranquisme a Catalunya. Ho ha fet de la mà del Memorial Democràtic, institució encarregada d’encapçalar les commemoracions que enguany el Govern ha impulsat arreu del país per reivindicar el 50è aniversari de l’assassinat.
A través de diferents propostes, l’objectiu ha estat plantejar als assistents una immersió històrica al llegat del jove Puig Antich, executat el 1974 amb garrot vil a la presó Model de Barcelona. Montserrat i Carme Puig Antich, les germanes, hi han estat presents i han tingut un rol protagonista en el transcurs de les activitats. “És un testimoni que irradia amb força des del fons de la història fins a les noves generacions: Salvador els hi ensenya, i ens ensenya a totes i a tots, el valor de la lluita i de les conviccions profundes com a motors del canvi social”, ha destacat la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, en el marc de la jornada.
En aquest sentit, el tret de sortida ha estat la presentació del llibre Salvador Puig Antich, cas obert, del periodista Jordi Panyella, una obra centrada en les proves que demostren les irregularitats en el procés judicial de Puig Antich, i que el van conduir a la pena de mort.
El llibre té una ferma voluntat pedagògica i, per això, el Memorial Democràtic l’ha inclòs al programa educatiu 2024-2025. Concretament, l’obra formarà part del projecte Testimonis a l’Aula, el valor del qual rau en el fet que els alumnes escoltin en primera persona i a través de relats personals alguns dels fets més rellevants de la nostra història contemporània. “Pretenem no només aprofundir en el coneixement històric de l’alumnat, sinó també inculcar-los els valors democràtics. Conèixer la història els inspirarà a protegir els drets humans”, ha dit el director de la institució, Jordi Font i Agulló.
Posteriorment, l’actriu Txe Arana ha interpretat diversos fragments de l’obra teatral basada en la vida de Puig Antich. A la tarda, els actes i commemoracions s’han reprès en format audiovisual. En primer lloc, l’església de Santa Maria d’Àneu ha estat l’escenari d’un concert a càrrec del cantautor Joan Isaac i el pianista Toni Olaf. El duet ha posat música amb cançons tan icòniques com, per exemple, Margalida.
Finalment, al vespre, la jornada ha clos a la plaça Major d’Isavarre amb la projecció de la pel·lícula Salvador, dirigida pel director Manuel Huerga. L’acte ha començat amb un recital de la poetessa Blanca Llum Vidal, la qual ha llegit una selecció de poemes escollits per les germanes de Puig Antich en record a la seva memòria. Després de la projecció, hi ha hagut un col·loqui obert al públic present.
La memòria democràtica, peça central del Dansàneu 2024
El Dansàneu és un projecte organitzat pel Consell Cultural de les Valls d’Àneu amb el suport del Departament de Cultura, el Departament de Territori (Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran), el Departament d’Igualtat i Feminismes (Institut Català de les Dones), el Departament de Justícia, Drets i Memòria, la Diputació de Lleida (Institut d’Estudis Ilerdencs), així com d’altres institucions locals.
Des de la primera edició, el 1992, i fins a l’actualitat el festival té la voluntat de posar en valor la riquesa patrimonial i natural dels Pirineus. Cada any els organitzadors destaquen una temàtica central que connecta tots els esdeveniments artístics que se celebren. Aquest any, la XXXIII edició del Dansàneu gira entorn la memòria democràtica i col·lectiva del territori.
Per això, a banda de l’homenatge a Puig Antich, i també en col·laboració amb el Memorial Democràtic, el dilluns 29 de juliol, a les 12:00 hores, s’inaugurarà una senyalització de la Xarxa d’Espais de Memòria que fa referència als fets ocorreguts a Alòs l’octubre de 1944 durant l’operació guerrillera ‘Reconquesta d’Espanya’. Aquesta operació, impulsada per les forces antifranquistes a l’exili encapçalades pel PCE i el PSUC, és també l’objecte de l’exposició ‘Octubre 1944. Els maquis a l’Aran i al Pallars’. La mostra, que també s’inaugurarà el mateix dia, ha estat produïda pel Memorial Democràtic i comissariada per Josep Calvet i Ignasi Ros amb la col·laboració de l’Amical d’Antics Guerrillers. De caràcter itinerant, l’exposició es presenta com el preludi dels actes que tindran lloc a la Vall d’Aran l’octubre d’enguany amb motiu del 80è aniversari del qual va ser la temptativa armada més ambiciosa de l’oposició a la dictadura franquista.